Κεντρική Οργάνωση

Έδρα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών:
Οδ. Αγίας Φιλοθέης 21, Τ.Κ. 105 56, Αθήναι.Τηλεφωνικό Κέντρο· 210-3352.300 και 210-3248.731-34. Ιστοσελίδα· www.iaath.gr .

Ηλεκτρονικόν Ταχυδρομείον· contact@iaath.gr

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμο Ιωάννης Λιάππης) γεννήθηκε το έτος 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές τις πραγματοποίησε στο Graz της Αυστρίας, στο Regenburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάστηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα και ως φιλόλογος σε Γυμνάσια της χώρας.

Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 1967. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ι. Μονών Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσ. Λουκά (1977-1981), ως Γραμματέας και κατόπιν ως Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981).

Το έτος 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

Συμμετείχε σε διάφορες εκκλησιαστικές επιτροπές και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Έχει επιτελέσει πλούσιο κοινωνικό έργο και είναι συγγραφέας πολλών άρθρων, μελετών και βιβλίων θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

mitropol.symvoulio
Πρόεδρος: Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, αναπληρούμενος υπό του Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη, Πρωτοσυγκέλλου Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τηλ. 210-3352.335.

Τακτικά Μέλη:

1) Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος
2) Πρωτ. Ηλίας Δροσινός
3) κ. Πολυζώης Κομνηνακίδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
4) κ. Χρήστος Παπακώστας, Πτυχ. Οικον. Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.
5) κ. Χρήστος Ρώμας, Εκκλ. Σύμβουλος

Αναπληρωματικά Μέλη:

1) Πρωτ. Αντώνιος Πινακούλας
2) Πρωτ. Βασίλειος Χαβάτζας
3) κ. Νικόλαος Φαραντούρης, Δικηγόρος
4) κ. Σπυρίδων Μπουραντάς, Πτυχ. Σχολής Διοικ. & Οικον. –  Τμήμα Λογιστικής Α.Τ.Ε.Ι. Πειραιώς
5) κ. Αντώνιος Ζωρζιδάκης, Εκκλ. Σύμβουλος

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης) Βολιώτης γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαϊου 1977. Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και περάτωσε τις βασικές σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 1995 εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 1999 με γενικό βαθμό «λίαν καλώς».

Κατόπιν εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 2002 με γενικό βαθμό «άριστα».

Επίσης, επί διετία φοίτησε επιτυχώς στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου.

Το 2002 υποστήριξε επιτυχώς την διπλωματική του εργασία στο εκκλησιαστικό δίκαιο στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «άριστα». Υπήρξε μαθητής του μακαριστού Καθηγητού του Εκκλησιαστικού Δικαίου Χαράλαμπου Παπαστάθη.

Το 2002 έγινε δεκτός από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τομέα Δογματικής Θεολογίας στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία της Φιλοσοφίας.

Κατέχει πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα.

Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.

Ανετράφη πνευματικά υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ΄. Το 2001 χειροθετήθηκε Αναγνώστης και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη Μοναχός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Κατά την μοναχική του κουρά έλαβε το όνομα Συμεών εις τιμήν και μνήμη του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (εορτή: 12 Οκτωβρίου).

Μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ι.Μ. Καστορίας.

Το 2011 εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και Πρεσβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Βαγίων Βοιωτίας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Μετά την ένταξή του στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Το 2011 διορίζεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Α΄ Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Μερίμνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας.

Επίσης, διορίζεται ως εφημέριος και Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου Ιλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.

Στις 25 Ιουνίου του 2014, μετά την εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ως νόμιμος αναπληρωτής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου προεδρεύει σε πλήθος εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τυγχάνει Αντιπρόεδρος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, του Ιδρύματος Νεότητος, του Ιδρύματος ΚΟΚΚΟΡΗ και άλλων Ιδρυμάτων. Επίσης, αναπληρώνει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και προεδρεύει και σε άλλα κοινωφελή Ιδρύματα όπως το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη». Επίσης, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Με άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου υπηρετεί από το 2011 και ως πνευματικός υπεύθυνος στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων.

Επίσης, με αποφάσεις του Μακαριωτάτου έχει ορισθεί υπεύθυνος και επόπτης των Ιερών Μονών και των Ησυχαστηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των Ιερών της Παρεκκλησίων. Από το 2011 έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα «Μυσταγωγικοί Περίπατοι στην Βυζαντινή Αθήνα».

Συμμετέχει ως εισηγητής – ομιλητής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης με έμφαση το μυστήριο της εξομολόγησης και την προετοιμασία των υποψηφίων κληρικών.

Έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων κατόπιν προσκλήσεων των οικείων Ιεραρχών, ενώ έχει συνοδεύσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πρωτοσύγκελος – Γενικός Διευθυντής των Υπηρεσιών της Ι. Αρχιεπισκοπής· Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης.

Τηλ. 210-3352.304
Fax. 210-3224.673.
Δ/νσις Ηλεκτρ. Ταχυδρομείου· p.symeonv@iaath.gr

protosyggelos-629x687

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) (1981) και της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (1986). Το 1990 απέκτησε τον τίτλο της Ψυχιατρικής Ειδικότητας και το 2005 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2010 κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο: «Ποιμαντική Θεολογία και Ψυχολογία».

Το 1985 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ και διορίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Το 1987 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Θηβών και έπειτα στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Λιβαδειάς. Το 2012 διορίστηκε εφημέριος στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Θησείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και είναι αποσπασμένος στο Ι. Παρεκκλήσιο Αγ. Ανδρέου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις ποιμαντικής και εκκλησιαστικής ευθύνης. Στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας διετέλεσε Υπεύθυνος του Γραφείου Ποιμαντικής της Νεότητος και της Οικογένειας (1986 – 1988), Υπεύθυνος του Γραφείου Συμπαραστάσεως της Οικογένειας (1989 – 1990), είχε την Επιστημονική ευθύνη της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού του Κέντρου Διακονίας και Επικοινωνίας και ήταν Επιστημονικός επόπτης δύο (2) Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων (Γηροκομεία-Μονάδες Χρονίως πασχόντων) (1992 – 2003).

Το 2010 ορίστηκε Γενικός Διευθυντής του επιμορφωτικού και ερευνητικού Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και από το 2014 κατέχει τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του European Council for Pastoral Care and Counseling, Μέλος του Δ.Σ. του European Network of Healthcare Chaplaincy ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι Μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών, Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής κ.α.

Στο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο συγκαταλέγεται πλήθος δημοσιεύσεων σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, εκπαιδευτικά συγγράμματα και σε συλλογικούς τόμους.

Έχει γράψει τα βιβλία:

– Συντροφεύοντας τον άνθρωπο που νοσεί, Θέματα Ποιμαντικής της Υγείας, Αρμός, Αθήνα, 2015

– Παραμυθητική Θεολογία, Δομή, Αθήνα, 2008

– Γόνιμες Συγκρούσεις, Ψυχολογική και Θεολογική προσέγγιση του Χάσματος των Γενεών, Έννοια, Αθήνα, 2008

– Εκκλησία και Ψυχική Υγεία, Σύγχρονες Προκλήσεις, Έννοια, Αθήνα, 2008

– Ποιμένας και Θεραπευτής, Ζητήματα ποιμαντικής ψυχολογίας και ποιμαντικής πρακτικής, Ακρίτας, Αθήνα, 1999

– Εν ασθενείαις καύχησις, θέματα εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας, Αρμός, Αθήνα, 1998

– Η Ανθρώπινη Επιθετικότητα, Ποιμαντική και Ψυχολογική προσέγγιση στην Κλίμακα Ιωάννου του Σιναΐτου, Ακρίτας, Αθήνα, 1998

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής – ομιλητής σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε Ι. Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων κατόπιν προσκλήσεων των οικείων Ιεραρχών. Γενικός Διευθυντής Β΄ Γενικής Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού & Επικοινωνίας -Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης Τηλ. 210 3352.364
Ηλεκτ. Ταχυδρομείο: arxieratikos@iaath.gr

– Οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες : Ευρίπου κ. Βασίλειος, Αχελώου κ. Ευθύμιος, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Αχαΐας κ. Αθανάσιος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

– Οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι : Νεοχωρίου κ. Παύλος, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, Σαλώνων κ. Αντώνιος, Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Μεθώνης κ. Κλήμης.

Β´ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γενικός Διευθυντής· Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Α. Α.

α. Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμoρφώσεως: To Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως αποτελεί αυτοτελές εκκλησιαστικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που συνεστήθη διά της από 05-05-2009 Αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διέπεται υπό Κανονισμού δημοσιευθέντος στο Φ.Ε.Κ. 269/Β/25.2.2015. Με το άρθρο 30 του ν.4115/2013 εντάχθηκε στους φορείς Παροχής Διά Βίου Μάθησης του άρθρου 3 του ν. 3879/2010 (ΦΕΚ Α’ 163) και στους φορείς οι οποίοι παρέχουν Πιστοποιημένη Επιμόρφωση στον Δημόσιο Τομέα, αποτελώντας φορέα παροχής πιστοποιημένων υπηρεσιών σε θέματα ποιμαντικής επιμορφώσεως. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος στοχεύουν: στην ποιμαντική, θεολογική και πρακτική κατάρτιση των υποψηφίων προς χειροτονία και του ιερατικού ζεύγους, την εν γένει επιμόρφωση των Κληρικών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τη συνεχή ενημέρωσή τους για τις κοινωνικές, πολιτισμικές, τεχνολογικές, θρησκευτικές και πνευματικές εξελίξεις· την μελέτη, προώθηση και στήριξη της Ορθοδόξου Παραδόσεως και του Ελληνοχριστιανικού πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου· τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εργαστηρίων πρακτικής άσκησης, καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων επί ποιμαντικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και κοινωνικοπολιτικών θεμάτων· την προσφορά επιστημονικής εποπτείας και την υποστήριξη των στελεχών και των διαφόρων ποιμαντικών και διοικητικών δομών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών· την εκπόνηση ή την εποπτεία και υποστήριξη ειδικών μελετών, σχετικών προς όλους τους προαναφερθέντες τομείς δραστηριοτήτων.

Πρόεδρος: ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄. Αναπληρωτής πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Μέλη Δ.Σ.: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και  κ. Γρηγόριος Λακιώτης. Αναπληρωματικά Μέλη: Πανιερ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος.

Διευθυντής: Πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Ψυχίατρος.

Αναπληρωτής Διευθυντής : Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης

Επιστημονικός σύμβουλος : Κωνσταντίνος Καλτσάς, Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε.

Γραμματεία: κ. Ιωάννης Γαρυφάλλου, κα Χριστίνα Αϊβαλιώτου.

Έδρα· Οδ. Αγ. Φιλοθέης 19–21, 105 56  Αθήνα, τηλ. 210-3352.362, 210-3352.364 & 210-3352.340, 210-3352.311, Fax  210-3237.654 Ηλεκτρονική Διεύθυνση: ipe@iaath.gr, ipe.iaath@gmail.com .
β. Διεύθυνση Ποιμαντικής Νοσηλευτηρίων: Συστήθηκε με την υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 2530/24.10.2012 Απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, με σκοπό να επιμεληθεί και να στηρίξει την παρεχόμενη ποιμαντική διακονία στα Νοσηλευτήρια εντός της ποιμαντικής ευθύνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Υπεύθυνος: Πρωτοπρ. Βασίλειος Κοντογιάννης, Τηλ. 210-7252.716.

1) Εθελοντική Διακονία Ασθενών.  Η «Εθελοντική Διακονία Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων» (Ε.Δ.Α.Ν.Ι.), σε συνεργασία με τους Νοσοκομειακούς Εφημερίους, αξιοποιεί και στηρίζει την εθελοντική προσφορά 380 εθελοντών, παρέχοντας, χωρίς θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις, ανθρώπινη παρουσία και συντροφιά σε νοσηλευομένους μοναχικούς ασθενείς και εγκαταλελειμμένα παιδιά. Με τη θεσμική υποδομή και στήριξη του Συλλόγου Ε.Δ.Α.Ν.Ι., εξασφαλίζονται οι λειτουργικές δαπάνες και η έμμισθη απασχόληση τεσσάρων Κοινωνικών Λειτουργών και μίας Κοινωνιολόγου.
Δ/νση: Αλεξανδρουπόλεως 23 (Ισόγειο), 115 27  Αθήνα, Τηλ. 210-7252.716 & 210-7252.706, Fax 210-7252.703, Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info@diaconia.gr. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα www.diaconia.gr

γ. Τομέας Νεότητας: Διευθυντής: Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος.

1) Ίδρυμα Νεότητας
Διοικητικό Συμβούλιο (Φ.Ε.Κ. 27, τεύχος Β”, 28 Ιανουαρίου 1988).
Πρόεδρος: ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄. Αντιπρόεδρος: Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μέλη: Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, Δ/ντής Γραφείου Νεότητος, Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Δ/ντής Ποιμαντικής Γάμου & Οικογένειας, Πρεσβ. Αντώνιος Μπεζαΐτης, Υπεύθυνος Κατασκηνωτικού & Αθλητικού Τομέως Γραφείου Νεότητος, Πρεσβ. Ζήσης Κτενίδης, κ. Ιωάννης Λάνδρου, Φοιτητής Ιατρικής, κα Μαρία Γαβριήλ, Οικονομολόγος – Τραπεζικός Υπάλληλος, κα Ιφιγένεια Κανναβού, Φιλόλογος. Εισηγητής και Γραμματέας: κα Μαρία Φούρλα, Θεολόγος.

α) Θεολογικό Οικοτροφείο. Έδρα: Κ. Παλαμά 7, Πατήσια. Ευπρεπίστριαι: κα Μαρία Νίκα και κα Άννα Παπακώστα.

β) Ενοριακές Νεανικές Εστίες Είκοσι οκτώ (28) Εστίες, με συγκροτημένο ενοριακό νεανικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του υπευθύνου Ιερέως Νεότητος και διοριζόμενο από το Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

γ) Δραστηριότητες και Σχολές Ενοριακών Νεανικών Κέντρων – Βυζαντινές και Ευρωπαϊκές Χορωδίες -Εκμάθηση παραδοσιακών και συγχρόνων μουσικών οργάνων – Παραδοσιακά χορευτικά τμήματα – Σχολές Βυζαντινής Μουσικής – Σχολές Αγιογραφίας και μαθήματα Ζωγραφικής – Σχολές Ψηφιδωτού – Σχολές Ρυθμικής – Ομάδες θεάτρου – Ενοριακά Κοινωνικά Φροντιστήρια – Ξένες γλώσσες – Τμήματα πληροφορικής – Αγγειοπλαστική – Ομάδες Χειροτεχνίας, Κατασκευών, Δημιουργικής Απασχόλησης, Εργοχείρου, Κοπτικής, Ραπτικής – Ενοριακός Αθλητισμός – Παραδοσιακές Αθλοπαιδιές – Μαθήματα Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής.

Πληροφορίες – Γραμματεία: κα Μαρία Φούρλα, Θεολόγος, Τηλ. 2130.184.438, 2130.184.437, Fax 210-9244.363, Ηλεκτρονική Διεύθυνση: gramateia@neotita.gr

2) Γραφείο Νεότητας

Διευθυντής: Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, Τηλ. 2130.184.407, Ηλεκτρονική Διεύθυνση: symeonv78@gmail.com Γραμματεία: κα Μαρία Φούρλα, Θεολόγος, Τηλ. 2130.184.438, Fax 210-9244.363 Ηλεκτρονική Διεύθυνση: gramateia@neotita.gr Λογιστής: κα Σοφία Πατσατζή, Οικονομολόγος, τηλ. 2130.184.448, Ηλεκτρονική Διεύθυνση: sofipats@hotmail.com  Δ/νση Γραφείων: Δέσπως Σέχου 37 και Ήρας 8 (πλ. Κυνοσάργους), 117 43  Αθήνα (Ν. Κόσμος).

Τομείς:

α) Κατηχήσεως – Επιμορφώσεως Στελεχών. δ. Τριανταφυλλιά Γαβριήλ, Φιλόλογος, Τηλ. 2130.184.431, Ηλεκτρονική Διεύθυνση: katixisi@neotita.gr

β) Ενοριακών Συνάξεων για φοιτητές, επιστήμονες, γονείς: Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος

γ) Νεανικών προγραμμάτων και Πολιτιστικών δράσεων: κ. Γαβριήλ Κακάρογλου, Θεολόγος, Τηλ. 2130.184.436, Ηλεκτρονική Διεύθυνση: youth@neotita.gr

δ) Βιβλίου και Εκδόσεων: κ. Γαβριήλ Κακάρογλου

ε) Αθλητικών δραστηριοτήτων: Πρεσβ. Αντώνιος Μπεζαΐτης, Ηλεκτρονική Διεύθυνση: antoniosbezas@yahoo.gr, Τηλ. 2130.184.437

στ) Διαδικτύου: κ. Δημήτριος Μαρουλής, τηλ. 210-6711.510, Ιστότοπος· www.neotita.gr

ζ) Νεανικών – Παιδικών Κατασκηνώσεων: Πρεσβ. Αντώνιος Μπεζαΐτης

η) Παιδική – Νεανική Ορχήστρα: Μαέστρος κα Νίνα Πατρικίδου, Βιολινίστα, Καθηγήτρια Βιολιού, τηλ. 2130-184.436

θ) Ποιμαντική Βιβλιοθήκη Γραφείου Νεότητος: δ. Τριανταφυλλιά Γαβριήλ, Φιλόλογος

ι) Κοινωνική Στήριξη Νέων (σπουδαστικά επιδόματα, εξορμήσεις σε καταστήματα κράτησης νέων, συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης αστέγων κ.λπ). Πληροφορίες τηλ. 2130-184.438 και 2130-184.419

ια) Προγράμματα Συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς, πολιτιστικούς και αθλητικούς Συλλόγους, τον Σύλλογο Κωφών και Βαρηκόων κ.ά. Πληροφορίες: Τηλ. 2130-184.438 και 2130-184.419.

3) Ίδρυμα Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «Διακονία».

Ιδρύθηκε το 1999 και είναι μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος υπάγεται στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Σκοπός του Ιδρύματος είναι η αντιμετώπιση των ψυχο-κοινωνικών προβλημάτων του ανθρώπου, με βάση τις ορθόδοξες αρχές μας, η ενημέρωση των νέων σχετικά με τα καταστροφικά αποτελέσματα των εξαρτησιογόνων ουσιών και η εφαρμογή μεθόδων στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας και της αποκατάστασης. Το Ίδρυμα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» λειτουργεί διενοριακά και διαπεριφερειακά από τον Μάρτιο του 2002, παρέχοντας υπηρεσίες πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. Συγκεκριμένα, εφαρμόζει συστηματικά προγράμματα πρόληψης, τα οποία απευθύνονται σε γονείς, στελέχη νεότητος, Κληρικούς και παιδιά, υλοποιεί ομιλίες και ενημερωτικές συναντήσεις, οι οποίες αφορούν στην πρόληψη της ουσιοεξάρτησης, παρέχει υπεύθυνο ενημέρωσης σε χρήστες και τις οικογένειες αυτών για τις υπάρχουσες θεραπευτικές δομές και τους παραπέμπει  στα κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα. Το προσωπικό του Ιδρύματος προέρχεται από τον χώρο των επαγγελμάτων Ψυχικής Υγείας και έχει λάβει ειδική εκπαίδευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης και πρόληψης από το ΚΕ.Θ.Ε.Α. (Κέντρον Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), αναγνωρισμένο φορέα εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης και την πρόληψη.

Έδρα: Οδ. Αγ. Φιλοθέης 19-21, 105 56  Αθήνα. Δ/νση: Δέσπως Σέχου 37 και Ήρας 8 (πλ. Κυνοσάργους), 117 43  Αθήνα (Ν.Κόσμος), Ηλεκτρονική Διεύθυνση: diakoniaprevention@yahoo.gr

Διευθυντής: Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου, Τηλ. 2130.184.410. Επιστημονική Συνεργάτης: κα Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος, Τηλ. 2130.184.419.

δ) Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας

Είναι μια νέα ποιμαντική υπηρεσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε απο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμο Β”, τον Μάρτιο του 2013. Η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογενείας έχει ως σκοπούς:

α) Να δράσει κατηχητικά ώστε να αναδείξει τη Θεολογία του Γάμου,να βοηθήσει ώστε οι μελλόνυμφοι να κατανοήσουν τον Γάμο ως Μυστήριο. Στόχος πολύ δύσκολος αλλά ουσιαστικός, αφού αποτελεί και τη μόνη χριστιανική στάση απέναντι στα ζητήματα που ανακύπτουν στο επίπεδο των οικογενειακών σχέσεων.

β) Σε συνεργασία με τις Ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής, να δημιουργηθούν πυρήνες Κληρικών και λαϊκών στελεχών, που θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατευθυνση.

Οι Σχολές Γονέων, που ευδόκιμα λειτουργούν στις Ενορίες, εντάσσονται στη Διεύθυνση και συνεχίζουν τη λειτουργία τους, λαμβάνοντας υπ΄ όψη τον ως άνω σκοπό.

Η Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων εντάσσεται και αυτή στα όρια της ευθύνης της Διεύθυνσσς, χωρίς όμως να χάνει την αυτοτέλειά της, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της.

Διευθυντής: Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης. Συνεργάτες: Πρεσβ. Γεώργιος Χριστοδούλου, Πρεσβ. Δημήτριος Παλιούρας, κα Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος, κα Λεμονιά Μαντούβαλλου, Φιλόλογος. Εθελοντές Συνεργάτες: κα Αναστασία Τσουμένη, Κοινωνική Λειτουργός, κα Μαρία Χατζηπαυλίδου, Θεολόγος – Πολ. Επιστήμων, κα Θέκλα Πεϊόγλου, Θεολόγος. Τηλ. 2130-184.404 και 2130-184.436. Ηλεκτρονική Διεύθυνση: frank@neotita.gr

ε) Διεύθυνση Πολιτιστικής Μέριμνας

Πολιτιστικό Κέντρο Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών: Πρόκειται για διόροφο ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο, στο οποίο προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται Πνευματικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Συνάξεις Φορέων, Ιδρυμάτων, Δομών και Ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επίσης, στόχο του αποτελεί η υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες θα προάγουν τον διάλογο με την κοινωνία και θα δημιουργούν προϋποθέσεις για δημιουργικές συμπράξεις και συνεργασίες με φορείς και χώρους εκτός θεσμικών οργάνων και Ιδρυμάτων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Υπεύθυνος: Πρωτ. Βασίλειος Χριστοδούλου. Δ/νση: Οδ. Βασιλείου του Μεγάλου 15, 118 54  Αθήνα (Ρουφ).

στ) Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΦΕΚ 337, τ.Β΄, 10/3/2015)

Διοικητικό Συμβούλιο: Πρόεδρος: Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄. Αναπληρωτής: ο Πανιερ. Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων. Μέλη· Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου Ε.Κ.Π.Α., κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης.
Η Βιβλιοθήκη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακαινίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄. Στο εσωτερικό του κτιρίου όπου στεγάζεται, διασώζονται τα ερείπια του μεταβυζαντινού Ναού της Αγίας Ελεούσης, ο οποίος αργότερα μετετράπη στο πρώτο κακουργιοδικείο του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Η Βιβλιοθήκη ακολουθεί τις πλέον πρόσφατες βιβλιοθηκονομικές τάσεις και αποτελεί ένα μοναδικό χώρο φύλαξης και μελέτης συγγραμμάτων, καθώς και σύγχρονη πηγή πληροφόρησης. Ο άρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός τον οποίο διαθέτει επιτρέπει την ψηφιοποίηση σπάνιου υλικού και την διάθεσή του σε ηλεκτρονική μορφή. Παράλληλα, οργανώνει πλήθος επιστημονικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, καθώς και το ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «Ιστορία της Ανάγνωσης και της Γραφής». Τέλος, συναισθανομένη το χρέος της κοινωνικής ευθύνης, ως φορέας πολιτισμού, σχεδιάζει και οργανώνει, σε συνεργασία με δεκάδες εθελοντές εκπαιδευτικούς, φροντιστηριακά μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, τα οποία προσφέρονται δωρεάν.

Διευθυντής: κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης. Δ/νση:· Οδ. Αγ. Ελεούσης 4, 105 54  Αθήνα. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-16.00, Τηλ. 210-3245.098, Fax 210-3223.842, Ηλεκτρονική Διεύθυνση: lib.iaath@gmail.com, Ιστοσελίδα: www.biaa.gr

ζ) Διεύθυνση Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής
Διευθυντής: Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος.
– Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος. Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής: Υπεύθυνος Παραδοσιακού Τμήματος: κ. Γεώργιος Δεμελής. Ιστοσελίδα: www.sholi.gr
– Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Όπλων. Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Πρωτοπρ. Θεολόγος Γρίλλης, Τηλ. 210-8315.506, Ιστοσελίδα: byzantinmusic.blogspot.gr
– Επιτροπή Ακροάσεως Ιεροψαλτών. Συγκροτείται συμφώνως προς τον υπ’ αριθμ. 176/2006 Κανονισμό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Φ.Ε.Κ. 268/19-12-2006, τ.Α΄). Πρόεδρος: Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος, Μέλη: κ. Αθανάσιος Παπαζαρής, κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, 3. Αδαμάντιος Μαυραγάνης, 4. ο Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβ. του Ι. Ναού, όπου θα προσληφθεί ο Ιεροψάλτης. Γραμματεύς: Ιερομ. Νεόφυτος Δοντάς.

η) Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων
Πρόεδρος: ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.
Αντιπρόεδρος & Υπεύθυνος: Πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος.
Τακτικά Μέλη: κα Μαρία Δρεττάκη, κα Λαμπρινή – Νινέττα Ζώη, κα Μαρία Παπαευαγγέλου, κα Παναγιώτα Παπανικολάου και κα Θεοδώρα Σκιαδά – Λακιώτη. Αναπληρωματικά Μέλη: κα Βασιλική Σταυριανοπούλου, κα Περσεφόνη Γιαννουλάτου – Κωβαίου, κα Εύα Τσιμπούκη, Μοναχή Φιλοθέη, Καθηγουμένη Ι. Μονής Παναγίας Βρυούλων, και κα Χριστίνα Αϊβαλιώτου.

θ) Γραφείον Τύπου, Ενημερώσεως, Επικοινωνίας
Διευθυντής: κ. Χάρης Κονιδάρης. LL.M. Υπεύθυνος Μ.Μ.Ε.: κ. Χάρης Κονιδάρης
Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: κ. Συμεών Σβανάς, κ. Πολυχρόνης Τσιανάκας.
Τηλ. 210-3352.331, 210-3352.332, 210-3352.344 και 210-3232.440 – Fax 210-3249.583 και 210-3230.866. Υπεύθυνος επί των ραδιοτηλεοπτικών: κ. Αντώνιος Τσικριτσής. Φωτογράφος κ. Χρήστος Μπόνης, τηλ. 210-3352.361 .

ι) Κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ» (Φ.Ε.Κ. τ.Β΄757/29.4.2015)
Διοικητικό Συμβούλιο: Πρόεδρος: Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄. Αναπληρωτής: Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Αρχιεπισκοπής
Μέλη: κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, Πρωτοπρ. Νικόλαος Κόντας, Διακ. Φραγκίσκος Λάβδας, κα Ελένη Κόντου. Αναπληρωματικά Μέλη: Πρεσβ. Ζήσης Κτενίδης, Διάκ. Αναστάσιος Σανιδάς. κ. Δημήτριος Γιαννόπουλος.

Οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινιάστηκαν απο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄,την 14η Ιουνίου 2012. Καλύπτουν έκταση τριάντα στρεμάτων και βρίσκονται στον Αυλώνα Αττικής. Περιλαμβάνουν χώρους εστίασης, κουζίνες, κολυμβητικές δεξαμενές, παιδικές χαρές, γήπεδα ομαδικών αθλημάτων, ιατρείο και αναρρωτήριο. Οι εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, ώστε οι κατασκηνωτές να ζούν τη μοναδική εμπειρία της κατασκήνωσης σε έναν προστατευόμενο χώρο και σε ελεγχόμενο φυσικό περιβάλλον. Επίσης, ο τεχνολογικός εξοπλισμός τον οποίο διαθέτει επιτρέπει την παρουσίαση εκπαιδευτικών – ψυχαγωγικών προγραμμάτων, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα οργάνωσης επιμορφωτικών και πολιτιστικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων. Υπεύθυνος Τομέα Εθελοντισμού: Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος.

Διευθυντής κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης. Δ/ση: Θέση Μαρσόρι, Τ.Κ. 19011, Αυλώνας Αττικής. Τηλ.22950.41186 και 210-3245.098. Ηλεκτρονική Διεύθυνση: kataskinosisiaa@gmail.com