Τα προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης κληρικών και λαϊκών: παρόν και μέλλον

Τα προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης κληρικών και λαϊκών: παρόν και μέλλον

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» η Ημερίδα Ενημέρωσης που οργάνωσε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας του και την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης των Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης που εκπόνησε για τους κληρικούς και τα λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, πολλοί Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γ. Καλαντζής, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, της Διαχειριστικής Αρχής, καθώς και πλήθος κληρικών και λαϊκών.

Έπειτα από τους χαιρετισμούς των Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρου, Συνοδικού Συνδέσμου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με την Συνοδική Επιτροπή επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρα, αναπληρωτή προέδρου του Ιδρύματος, καθώς και των εκπροσώπων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και ακαδημαϊκών αρχών, ακολούθησε η εισήγηση του Διευθυντή του Ι.Π.Ε., πρωτοπρ. Αδαμάντιου Αυγουστίδη, αναπληρωτή καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είχε ως αντικείμενο «Το εκκλησιολογικό πλαίσιο της ‘’Διά Βίου Επιμορφώσεως’’». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ιδρύματος, καρπό του εμπνευσμένου οραματισμού του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου Β΄, την προσπάθεια σύζευξης του περιεχομένου των προγραμμάτων της Διά Βίου Μάθησης με τη θεολογική τους τεκμηρίωση από την παράδοση της Εκκλησίας, με στόχο την ανταπόκριση στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα «με τρόπο παραδοσιακά σύγχρονο». Όπως σημείωσε, ο σύγχρονος ποιμένας καλείται να διαλεχθεί με ζέουσες ανάγκες, η διαχείριση των οποίων απαιτεί, εκτός του θείου φωτισμού, θεολογική κατάρτιση και επιστημονικές γνώσεις σε πολλά πεδία, όπως η βιοηθική, οι διαπροσωπικές καταστάσεις, τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, κ.λπ.

Το Ι.Π.Ε., επεσήμανε ο εισηγητής, συνιστά αναγνωρισμένο διά νόμου φορέα πιστοποιημένης ποιμαντικής κατάρτισης, γεγονός που συνεπάγεται δύο δυνατότητες: α) Η Εκκλησία έχει δικό της φορέα πιστοποιημένης διά βίου εκπαίδευσης (ν. 3879/2010) με περιεχόμενο που διαμορφώνει η ίδια. β) Ως πιστοποιημένος φορέας εξασφαλίζει την παροχή μοριοδοτούμενης επιμόρφωσης για την αξιολόγηση των κληρικών και των στελεχών της, η οποία απαιτείται από το καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου. Ολοκληρώνοντας, ο Διευθυντής του Ιδρύματος εξέφρασε την ευχή και ελπίδα στο εγγύς μέλλον σε κάθε Μητρόπολη να υπάρχει θεσμοθετημένα υπεύθυνος για την ποιμαντική επιμόρφωση κληρικός και η Εκκλησία να διαθέτει μια κεντρική υπηρεσία που θα συντονίζει και υποστηρίζει το έργο του Ι.Π.Ε.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος, κ. Κων. Καλτσάς, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας», που καλύπτει το τμήμα των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά βίου μάθηση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο της Πράξης, διετούς διάρκειας (Οκτώβριος 2013-2015), υλοποιήθηκαν, με τη συμμετοχή 1.000 περίπου κληρικών και λαϊκών στελεχών (από τους συνολικά 3.000 που συμμετείχαν σε όλα τα παρεχόμενα προγράμματα), σαράντα (40) προγράμματα διάρκειας 28 ωρών το καθένα, εκ των οποίων τριάντα έξι (36) στην Περιφέρεια Αττικής και τέσσερα (4) στον Λαγκαδά.

Ο εισηγητής παρουσίασε στη συνέχεια ορισμένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα που προέκυψαν από την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της Πράξης, εργαλεία χρήσιμα για τη βελτίωση τόσο του συγκεκριμένου έργου, όσο και για το μελλοντικό σχεδιασμό και παραγωγή αντίστοιχων προγραμμάτων. Οι σύγχρονες ποιμαντικές προσεγγίσεις των προβλημάτων του γάμου και της οικογένειας, του παιδιού και του εφήβου, οι μέθοδοι ποιμαντικής συμπαράστασης στους πενθούντες, τους νοσούντες και τους οικείους τους, η εκπαιδευτική διδασκαλία για τη δημιουργία πολιτιστικών προγραμμάτων με βάση τα θεολογικά κείμενα καθώς και με βάση την ειρήνη και την αλληλεγγύη, απετέλεσαν τις θεματικές ενότητες. Το υψηλότερο ποσοστό (40,55%) των συμμετεχόντων αφορά στην ηλικιακή ομάδα 41-50 ετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 7,22% που παρακολούθησε ήταν άνω των 60 ετών. Η μεγάλη πλειοψηφία (82%) ήταν απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ-ΤΕΙ), εννέα στους δέκα (90,6%) δήλωσαν ότι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αν και περίπου το 58% ανέφερε ότι έχει μικρή ή καθόλου εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το 86% των ερωτηθέντων εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και την άριστη διοικητική υποστήριξη του Ιδρύματος (92,6%), ενώ το 65% δήλωσε ότι το πρόγραμμα ανταποκρίθηκε άριστα στις προσδοκίες του. Τέλος, το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων (97,47%) πιστεύει ότι έχει ανάγκες για συνεχή επιμόρφωση, ενώ στο ερώτημα για τις επιθυμητές ενότητες σε μελλοντικά σεμινάρια τα υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσαν τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα (17,21%), η Εξομολογητική (13,36%) και, αξιοσημείωτο εύρημα, όπως επεσήμανε και ο εισηγητής, η Εκκλησιαστική Διοίκηση (10,93%).

Οι ομόθυμες επισημάνσεις από τους ομιλητές στην εκδήλωση για την καινοτομία και την επιτυχία της πρωτοβουλίας που συνάδουν με τις ίδιες τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε αυτά, αποτελούν μια πρώτη ελπιδοφόρο παρακαταθήκη εν όψει του τρέχοντος σχεδιασμού για τη διαμόρφωση των νέων προγραμμάτων, στα οποία αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά ο αριθμός των Μητροπόλεων, των κληρικών και των λαϊκών που θα συμμετάσχουν.

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Δείτε το Video πατώντας εδώ.