Δέηση στο λιμάνι της Λέσβου για τους πρόσφυγες

Δέηση στο λιμάνι της Λέσβου για τους πρόσφυγες

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατευθύνθηκαν ο Πάπας, ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος μετά την επίσκεψή τους στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, για να αποδώσουν φόρο τιμής στου πρόσφυγες που χάθηκαν στο Αιγαίο.
Εκεί, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε ομιλία, ενώ ακολούθησε δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.
Κατά την ομιλία του ο Πάπας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη γενναιοδωρία του. «Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου στον ελληνικό λαό. Πάρα πολλοί άνθρωποι έβαλαν προς διάθεση αυτό το λίγο που είχαν για να το μοιραστούν. Ο Κύριος θα ανταποδώσει τη γενναιοδωρία» τόνισε συμπληρώνοντας πως «σήμερα θα ήθελα να κάνω έκκληση για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη για υπευθυνότητα. Πολλοί πρόσφυγες διαβιώνουν σε κλίμα άγχους, φόβου και απελπισίας. Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου είναι κατανοητές. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι αριθμοί. Είναι άνθρωποι, πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες. Δυστυχώς μερικοί, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, δεν κατάφεραν καν να φτάσουν. Έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα και υπέστησαν τις κακουχίες, θύματα δειλών βασανιστών».

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης