Παρουσίαση του βιβλίου του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής

Παρουσίαση του βιβλίου του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Διδακτορικής Διατριβής του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, με τίτλο «Θεέ μου, Θεέ μου… ψυχική εξάντληση και ‘‘αποξένωση’’ του κληρικού».
Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και Αργολίδος κ. Νεκτάριος, καθώς και οι Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος, Σαλώνων κ. Αντώνιος και Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης.
Το πόνημα του Σεβασμιωτάτου παρουσίασαν ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Αυγουστάκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χριστοδούλου και ο Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής κ. Δημήτριος Κυριαζής, ενώ απόσπασμα της εισηγήσεως του Καθηγητή του Α.Π.Θ. Πρωτοπρεσβύτερου Βασιλείου Καλλιακμάνη ανέγνωσε ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως. Την παρουσίαση συντόνισε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Μητροπόλεως κ. Δημήτριος Ανυφαντάκης.
Με την ολοκλήρωση των εμπεριστατωμένων εισηγήσεων των εξαίρετων ομιλητών, το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και ως ο συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου ευχαρίστησε τους ομιλητές, ενώ αφιέρωσε την εκδήλωση - παρουσίαση στον Αρχιεπίσκοπο, αναπολώντας τα 33 χρόνια που διακόνησε δίπλα σε αυτόν, ως Διάκονος και Πρεσβύτερος, στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και στην συνέχεια στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μακαριώτατο Γέροντα του, για την εκκλησιαστική παιδεία και ποιμαντική εμπειρία που έλαβε από αυτόν.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ευχαριστώντας κι αυτός από την πλευρά του τους ομιλητές, ενώ συνεχάρη τον Μητροπολίτη Ιλίου για την προσφορά του στην Εκκλησία, στην Θεολογία και στην Ψυχιατρική, με το βιβλίο «Θεέ μου, Θεέ μου… ψυχική εξάντληση και ‘‘αποξένωση’’ του κληρικού», ενθυμούμενος παράλληλα τα χρόνια που πέρασαν, διακονώντας την Εκκλησία του Χριστού.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα εφηβικά του χρόνια, που ήταν η περίοδος που γινόταν ο αγώνας της Κύπρου για την απελευθέρωση. «Τότε, οι επιδιώξεις των φοιτητών, της νεολαίας, δεν είχαν «προοδευτικό χαρακτήρα», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας πως «δεν είχαν μάθει να καίνε τα σπίτια και τις περιουσίες των άλλων, έτσι για το κέφι τους».
Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, ότι ταξίδεψε στην Κύπρο, για να μάθει τι ενίσχυε τον ηρωικό τους αγώνα και συναντήθηκε με έναν πνευματικό, ο οποίος του του είπε ότι οι νέοι είχαν πίστη, είχαν τον Χριστό στην καρδιά τους, αλλιώς δεν θα είχαν αποτελέσματα. «Το σημερινό πρόβλημα είναι ότι σήμερα υπάρχουν άτομα και όχι άνθρωποι» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πως «δεν είναι εύκολο να βρεις σήμερα ανθρώπους που δίνουν τον εαυτό τους για το έργο του Χριστού. Δε μπορούμε να βρούμε και να αγοράσουμε αξίες και αυτοθυσία».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «έχουμε μετακινηθεί από την βάση. Παλαιότερα υπήρχαν άνθρωποι που θυσιάζονταν. Σήμερα, αν η Ιεραρχία ή η Σύνοδος πει ότι μετατίθεται ο τάδε κληρικός γιατί είναι ανάγκη, θα ξεσηκωθεί όλη η Βουλή, οι βουλευτές, θα γίνουν συλλαλητήρια και θα μαζευτούν υπογραφές».
Επεσήμανε, εξάλλου, πως «τα μοναστήρια είναι ο πνεύμονας της Εκκλησίας, αλλά κινδυνεύουν να γίνουν και η βόμβα της Εκκλησίας. Ο Επίσκοπος δεν είναι το κέντρο της περιοχής, αλλά είναι ο γέροντας, διότι ο γέροντας δεν κοιτάει μόνο την αμαρτία, αλλά και το πώς θα δημιουργήσει».
Ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε, επίσης, ότι σήμερα υπάρχουν γέροντες που έχουν ως διδασκαλία να σηκώσουν έναν τοίχο μίσους ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά που πάνε να γίνουν μοναχοί. «Δεν ξέρω πού θα το βρει κανείς στην σωστή θεολογική ανάπτυξη το μίσος των παιδιών προς τους γονείς» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των γονέων και του πνευματικού. Έχουμε ξεφύγει όλοι μας και επομένως μας λείπουν και χρειαζόμαστε πρότυπα. Πρέπει να γίνουμε εμείς πρότυπα, για να περπατάνε τα παιδιά μας και με ασφάλεια».
Ευχαρίστησε τους κληρικούς της Μητροπόλεως Θηβών, διότι από εκεί ξεκίνησαν κάποιες ωραίες ιδέες, όπως η συμφιλίωση των ιερέων με τους ψυχιάτρους. Εκεί έγιναν οι πρώτες προσπάθειες και γεφυρώθηκαν αντίπαλα στρατόπεδα και έγιναν πρόοδοι. «Αυτό το βιβλίο μας βοηθάει να ξαναγυρίσουμε στην Αλήθεια και στην πραγματικότητα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ στο τέλος του λόγου του, εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη αγάπης και αυτοθυσίας του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο επισημαίνοντας το καινοδιαθηκικό ρητό:
«Ἀγάπα τόν πλησίον σου ὡς σεαυτόν».
Η εκδήλωση έκλεισε με άσματα από καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι οποίοι υπό τη διεύθυνση του Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χρύσανθου Αλισάφη, πιανίστα και Αρχιμουσικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, λάμπρυναν με την παρουσία τους την εκδήλωση, εντυπωσιάζοντας το ακροατήριο.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος