Κεντρική Οργάνωση

 

Έδρα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών:
Οδ. Αγίας Φιλοθέης 21, Τ.Κ. 105 56, Αθήνα.

Τηλεφωνικό Κέντρο· 210-3352.300 και 210-3248.731-34. Ιστοσελίδα· www.iaath.gr

 

 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμο Ιωάννης Λιάππης) γεννήθηκε το έτος 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές τις πραγματοποίησε στο Graz της Αυστρίας, στο Regenburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάστηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα και ως φιλόλογος σε Γυμνάσια της χώρας.

Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 1967. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ι. Μονών Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσ. Λουκά (1977-1981), ως Γραμματέας και κατόπιν ως Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981).

Το έτος 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

Συμμετείχε σε διάφορες εκκλησιαστικές επιτροπές και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Έχει επιτελέσει πλούσιο κοινωνικό έργο και είναι συγγραφέας πολλών άρθρων, μελετών και βιβλίων θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Πρόεδρος: Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄,

αναπληρούμενος υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη, τηλ. 210-3352.335.

Τακτικά Μέλη:

1) Πρωτ. Ηλίας Δροσινός
2) Πρωτ. Αντώνιος Πινακούλας
3) κ. Πολυζώης Κομνηνακίδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
4) κ. Χρήστος Παπακώστας, Πτυχ. Οικον. Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.
5) κ. Χρήστος Ρώμας, Εκκλ. Σύμβουλος
6) κ. Αθανάσιος Κολοκυθάς, Εκκλ. Σύμβουλος

Αναπληρωματικά Μέλη:

1) Πρωτ. Βασίλειος Χαβάτζας
2) Πρωτ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος
3) κ. Νικόλαος Φαραντούρης, Δικηγόρος
4) κ. Σπυρίδων Μπουραντάς, Πτυχ. Σχολής Διοικ. & Οικον. –  Τμήμα Λογιστικής Α.Τ.Ε.Ι. Πειραιώς
5) κ. Αντώνιος Ζωρζιδάκης, Εκκλ. Σύμβουλος
6) κ. Γεράσιμος Αγγελής, Εκκλ. Σύμβουλος

Του Συμβουλίου μετέχουν, άνευ ψήφου:

1) Αρχιμ. Ευγένιος Παντζαρίδης, Αν. Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος
2) κ. Ηλίας Κουρεντής, Οικονομικός Σύμβουλος Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου
3) κ. Θεόδωρος Χαμάλης, Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής
4) κ. Ιωάννης Κατσέλης, Δικηγόρος, Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής

 

 

Ο Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1975. Σπούδασε Θεολογία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας, στο οποίο εκπονεί και την μεταπτυχιακή του εργασία στον τομέα της Λειτουργικής, με τίτλο «Εγκωμιαστικός Λόγος στους Αγίους Αναργύρους Κύρο και Ιωάννη». Είναι διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Πειραιώς. Τυγχάνει διπλωματούχος της Αγγλικής Γλώσσης, γνώστης δε της Ιταλικής. Χειροτονήθηκε διάκονος το 2000 και πρεσβύτερος το 2004.  Από το 2000 έως το 2010 υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και από το 2010 έως σήμερα υπηρετεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως. Είναι μέλος της Υποεπιτροπής Διπτύχων. Από το 2004 υπηρετεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Άρεως Γκύζη, ως Προϊστάμενος και Υπεύθυνος του τομέα Νεότητος.

Τηλ. 210-3352.304
Fax. 210-3224.673.
Δ/νσις Ηλεκτρ. Ταχυδρομείου· protosygellos@iaath.gr

 

 

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) (1981) και της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (1986). Το 1990 απέκτησε τον τίτλο της Ψυχιατρικής Ειδικότητας και το 2005 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2010 κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο: «Ποιμαντική Θεολογία και Ψυχολογία».

Το 1985 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ και διορίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Το 1987 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Θηβών και έπειτα στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Λιβαδειάς. Το 2012 διορίστηκε εφημέριος στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Θησείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και είναι αποσπασμένος στο Ι. Παρεκκλήσιο Αγ. Ανδρέου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις ποιμαντικής και εκκλησιαστικής ευθύνης. Στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας διετέλεσε Υπεύθυνος του Γραφείου Ποιμαντικής της Νεότητος και της Οικογένειας (1986 – 1988), Υπεύθυνος του Γραφείου Συμπαραστάσεως της Οικογένειας (1989 – 1990), είχε την Επιστημονική ευθύνη της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού του Κέντρου Διακονίας και Επικοινωνίας και ήταν Επιστημονικός επόπτης δύο (2) Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων (Γηροκομεία-Μονάδες Χρονίως πασχόντων) (1992 – 2003).

Το 2010 ορίστηκε Γενικός Διευθυντής του επιμορφωτικού και ερευνητικού Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και από το 2014 κατέχει τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του European Council for Pastoral Care and Counseling, Μέλος του Δ.Σ. του European Network of Healthcare Chaplaincy ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι Μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών, Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής κ.α.

Στο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο συγκαταλέγεται πλήθος δημοσιεύσεων σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, εκπαιδευτικά συγγράμματα και σε συλλογικούς τόμους.

Έχει γράψει τα βιβλία:

– Συντροφεύοντας τον άνθρωπο που νοσεί, Θέματα Ποιμαντικής της Υγείας, Αρμός, Αθήνα, 2015

– Παραμυθητική Θεολογία, Δομή, Αθήνα, 2008

– Γόνιμες Συγκρούσεις, Ψυχολογική και Θεολογική προσέγγιση του Χάσματος των Γενεών, Έννοια, Αθήνα, 2008

– Εκκλησία και Ψυχική Υγεία, Σύγχρονες Προκλήσεις, Έννοια, Αθήνα, 2008

– Ποιμένας και Θεραπευτής, Ζητήματα ποιμαντικής ψυχολογίας και ποιμαντικής πρακτικής, Ακρίτας, Αθήνα, 1999

– Εν ασθενείαις καύχησις, θέματα εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας, Αρμός, Αθήνα, 1998

– Η Ανθρώπινη Επιθετικότητα, Ποιμαντική και Ψυχολογική προσέγγιση στην Κλίμακα Ιωάννου του Σιναΐτου, Ακρίτας, Αθήνα, 1998

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής – ομιλητής σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε Ι. Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων κατόπιν προσκλήσεων των οικείων Ιεραρχών. Γενικός Διευθυντής Β΄ Γενικής Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού & Επικοινωνίας -Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης Τηλ. 210 3352.364
Ηλεκτ. Ταχυδρομείο: arxieratikos@iaath.gr

Αν. Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Ευγένιος Παντζαριδης

 

– Οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες: Αχελώου κ. Ευθύμιος, Αχαΐας κ. Αθανάσιος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος

– Οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Νεοχωρίου κ. Παύλος, Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, Ωρεών κ. Φιλόθεος, Ρωγών κ. Φιλόθεος

 

Β´ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γενικός Διευθυντής· Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Α. Α.

α. Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμoρφώσεως: Το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, το οποίο αποτελεί ένα Επιμορφωτικό και Ερευνητικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συνεστήθη διά της από 5-5-2009 Αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διέπεται υπό Κανονισμού, δημοσιευθέντος στο Φ.Ε.Κ. υπ’ αριθμ. 269/25-02-2015, τ. Β΄. Aποτελεί Πιστοποιημένη Εκπαιδευτική Δομή παροχής πιστοποιημένων επιμορφωτικών προγραμμάτων, κατά τα προβλεπόμενα υπό των περιπτώσεων δ΄ και ε΄ της παραγράφου 7 του άρθρου 1 του Π.Δ. 57/2007 (Α΄ 59). Η κατά τα ως άνω παρεχόμενη επιμόρφωσης των Κληρικών, των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού των φορέων του άρθρου 1 παρ. 4 του Ν. 590/1977 (Α΄ 146), ἡ οποία παρέχεται από αυτό μοριοδοτείται, ως κριτήριο επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων εις τούς εν λόγω φορείς, συμφώνως προς τα προβλεπόμενα υπό της περιπτώσεως ζζ΄ της παρ. 3 του άρθρου  85 του Ν. 3528/2007 (Α΄ 26), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 4369/2016 (Α΄ 33) και ισχύει.

Σκοπός του Ιδρύματος τυγχάνει η επιμόρφωση, κατάρτιση, διαμόρφωση, ποιμαντική εξειδίκευση και διά βίου εκπαίδευση των προς χειροτονία, και των εν ενεργείᾳ κληρικών, καθώς και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Πρόεδρος: ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄. Αναπληρωτής πρόεδρος: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Μέλη Δ.Σ.: Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσυγκέλλος Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών ,  κ. Γρηγόριος Λακιώτης. Αναπληρωματικά Μέλη: Πανιερ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος.

Διευθυντής: Πρωτοπρ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – Ψυχίατρος.

Αναπληρωτής Διευθυντής : Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης

Επιστημονικός σύμβουλος : Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης

Γραμματεία: κ. Ιωάννης Γαρυφάλλου

Έδρα· Οδ. Αγ. Φιλοθέης 19–21, 105 56  Αθήνα, τηλ.210-3352.364, 210-3352.362, & 210-3352.340, 210-3352.311, Fax  210-3237.654 Ηλεκτρονική Διεύθυνση: ipe.iaath@gmail.com .

Υπό την ευθύνη του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως λειτουργεί και το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πρόκειται για διόροφο ανακαινισμένο διατηρητέο κτίριο, στο οποίο προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται Πνευματικές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Συνάξεις Φορέων, Ιδρυμάτων, Δομών και Ενοριών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επίσης, στόχο του αποτελεί η υλοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες θα προάγουν τον διάλογο με την κοινωνία και θα δημιουργούν προϋποθέσεις για δημιουργικές συμπράξεις και συνεργασίες με φορείς και χώρους εκτός θεσμικών οργάνων και Ιδρυμάτων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Υπεύθυνος: Πρεσβ. Ζήσης Κτενίδης. Δ/νση: Οδ. Βασιλείου του Μεγάλου 15, 118 54  Αθήνα (Κεραμεικός).

 

β. Διεύθυνση Ποιμαντικής Νοσηλευτηρίων: Συστήθηκε με την υπ΄ αριθμ. Πρωτ. 2530/24.10.2012 Απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, με σκοπό να επιμεληθεί και να στηρίξει την παρεχόμενη ποιμαντική διακονία στα Νοσηλευτήρια εντός της ποιμαντικής ευθύνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Υπεύθυνος: Πρωτοπρ. Βασίλειος Κοντογιάννης, Τηλ. 210-7252.716.

1) Εθελοντική Διακονία Ασθενών. Η «Εθελοντική Διακονία Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων» (Ε.Δ.Α.Ν.Ι.), σε συνεργασία με τους Νοσοκομειακούς Εφημερίους, δραστηριοποιείται χωρίς θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις μεταξύ Νοσηλευτηρίων και κοινωνίας, αξιοποιώντας και στηρίζοντας (με εκπαίδευση, αξιολόγηση, πιστοποίηση στα Νοσοκομεία, εποπτεία. και υποστήριξη) την εθελοντική προσφορά 470 εθελοντών, και όλων όσων ενδιαφέρονται και «μπορούν» να διακονήσουν  μοναχικούς ασθενείς και παιδιά επιδιώκοντας να αναπληρώσει την ελλιπή υποστήριξη από το κοινωνικό ή οικογενειακό τους  περιβάλλον. Σε μια αξιόπιστη συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας και τα Νοσηλευτήρια προσφέρει ανελλιπώς και αργίες και μεγάλες γιορτές, α) στους ενήλικες νοσηλευόμενους μοναχικούς ασθενείς ανθρώπινη παρουσία στοιχειώδη φροντίδα και συντροφιά, β) στα μοναχικά ή εγκαταλελειμμένα παιδιά στοιχειώδη φροντίδα, δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγικές δράσεις. 
Η δράση και λειτουργία της, στηρίζεται από τον «Σύλλογο Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών» ό οποίος με τη θεσμική υποδομή και οργάνωση, εξασφαλίζει τις λειτουργικές δαπάνες και την έμμισθη απασχόληση του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού. Από τον Δεκέμβριο του 2016 ανέθεσε την γενική ευθύνη λειτουργίας της στον κ. Αθανάσιο Κοντογιάννη (αντιπρόεδρο του Συλλόγου). 
Δ/νση: Αλεξανδρουπόλεως 23 (Ισόγειο), 115 27  Αθήνα, Τηλ. 210-7752.706,  210-7252.706  & 210-7252.716, Fax 210-7252.703, Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info@diaconia.gr. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα www.diaconia.gr

 

γ. Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας:

Το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας έχει ως γενικό σκοπό την ποιμαντική της νεότητας και της οικογένειας, έτσι ώστε να παρέχει πληρέστερα και αρτιότερα οργανωμένες ευκαιρίες για την αναγέννηση της ενοριακής ζωής στο χώρο της νεολαίας και της οικογένειας, στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, να εμπνέει και να προωθεί τη δημιουργική συμβολή των νέων και των οικογενειών τους στην Εκκλησιαστική ζωή και να συμβάλλει σε κοινές προσπάθειες με αντίστοιχες νεολαίες.

Το συσταθέν από το 1987 «Ίδρυμα Νεότητος» τροποποιήθηκε ως προς την επωνυμία του, τη διοικητική του διάρθρωση και οργάνωση και λειτουργεί με νέο Κανονισμό, ο οποίος, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β΄, εγκρίθηκε από την Διαρκή Ι. Σύνοδο (430/295/9.2.2016) και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (527/2.3.2016).

Διοικητικό Συμβούλιο : Πρόεδρος Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσυγκέλλος Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος αναπληρώνει νομίμως τον Μακαρ. Αρχιεπίσκοπο, Τακτικά Μέλη: Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, Γεν. Διευθυντής Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας, Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης, Δ/ντής Ποιμαντικής Γάμου, και Οικογενείας, Πρεσβ. Ζήσης Κτενίδης, κ. Γεώργιος Μπουκουβάλας, Ιατρός, κα Φιλίππα Τουμπακάρη, Εκπαιδευτικός, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, Ιδιωτικός υπάλληλος. αναπληρωματικά Μέλη: Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου και κα. Ιφιγένεια Κανναβού, Φιλόλογος.

Γεν. Διευθυντής: Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, τηλ. : 2130184407, Ηλ. Ταχυδρομείο: symeonv78@gmail.com

Διευθυντής Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας: Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης, τηλ.: 2130184404, Ηλ. Ταχυδρομείο : frank@neotita.gr

Διευθυντής Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης: Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου, τηλ.: 2130184419, Ηλ. Ταχυδρομείο: diakoniaprevention@yahoo.gr

Γραμματεία: κα Μαρία Φούρλα, Θεολόγος, τηλ.: 2130184438, Fax: 210 9244363 Hλ. Ταχυδρομεiο: gramateia@neotita.gr

Λογιστήριο: κα Σοφία Πατσατζή, Οικονομολόγος, τηλ.: 2130184448, Ηλ. Ταχυδρομείο: sofipats@hotmail.com

Δ/νση Γραφείων: Δ. Σέχου 37  (Πλ. Κυνοσάργους) Τ.Κ. 117 43 Νέος Κόσμος, Αθήνα

1. Τομέας Νεότητας:

α) Κατήχησης – επιμόρφωσης στελεχών: δις Τριανταφυλλιά Γαβριήλ, Φιλόλογος, τηλ.: 2130184431, Ηλ. Ταχυδρομείο: katixisi@neotita.gr

β) Νεανικών – φοιτητικών προγραμμάτων και πολιτιστικών δράσεων: κ. Γαβριήλ Κακάρογλου, Θεολόγος, τηλ.: 2130184436, Ηλ. Ταχυδρομείο: youth@neotita.gr

γ) Αθλητικών δραστηριοτήτων: Πρεσβ. Αντώνιος Μπεζαΐτης, Ηλ. Ταχυδρομείο: antoniosbezas@yahoo.gr, τηλ.: 2130184437

δ) Νεανικών-παιδικών Κατασκηνώσεων – Εκδρομών, περιηγήσεων, εξορμήσεων

ε) Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα: Μαέστρος κα Νίνα Πατρικίδου, Βιολονίστρια, Καθηγήτρια βιολιού. Σύλλογος φίλων μουσικής και Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας, Πρόεδρος ο κ. Βαλεντίνος Πατρικίδης, Καθηγητής μουσικής, Γραμματεύς ο κ. Γιάννης Κοντίτσης, Καθηγητής μουσικής

στ) Διαδικτύου: κ. Δημήτριος Μουρούλης, τηλ.: 210 6711510 Ηλ. Ταχυδρομείο: dimitris.mouroulis@webgalaxy.gr

ζ) Ενοριακές συνάξεις για φοιτητές, νέους, επιστήμονες, γονείς.

η) Ποιμαντική βιβλιοθήκη για Κατηχητές και Στελέχη νεότητος – Εκδόσεις και Εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας

θ) Κοινωνική στήριξη των νέων (σπουδαστικά επιδόματα, φιλανθρωπικές εξορμήσεις, συμμετοχή σε προγράμματα στήριξης αστέγων κλπ.)

ι) Προγράμματα συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους.

Ενοριακές Νεανικές Εστίες: 32, με συγκροτημένο Νεανικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του ιερέως Νεότητος, διοριζόμενο από το Δ. Σ. του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας.

Δραστηριότητες των ενοριακών Νεανικών Κέντρων:

Βυζαντινές και Ευρωπαϊκές Χορωδίες – Εκμάθηση παραδοσιακών και σύγχρονων μουσικών οργάνων – Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα – Ενοριακός αθλητισμός – Παραδοσιακές αθλοπαιδιές

Σχολές: Βυζαντινής μουσικής – Αγιογραφίας και ζωγραφικής – Ψηφιδωτού – Εκκλησιαστικών τεχνών – Μπαλέτου – Θεάτρου – Ενοριακά Κοινωνικά Φροντιστήρια – Ξένες γλώσσες – Πληροφορική – Μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Ομάδες: Χειροτεχνίας, κατασκευών, δημιουργικής απασχόλησης, αγγειοπλαστικής, εργόχειρου, κοπτικής, ραπτικής

2. Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας

Η ίδρυση από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας ήταν μια πράξη, η οποία έχει σαν στόχο η Εκκλησία μας να μελετήσει και να σχεδιάσει τρόπους, με τους οποίους θα φωτίσει τις αιτίες που το δημιουργούν. Η κύρια όμως προσδοκία είναι να επανασυνδέσει το γάμο και την οικογένεια με τον λόγο του Ευαγγελίου. Να δείξει στο σύγχρονο άνθρωπο πώς μπορεί η πίστη στον Χριστό και στην Εκκλησία Του να δώσει νόημα στις σχέσεις που ιδρύει με το γάμο του.

Η Υπηρεσία Γυναικείων θεμάτων εντάσσεται και αυτή στα όρια της ευθύνης της Διεύθυνσης, χωρίς όμως να χάνει την αυτοτέλειά της, που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας της.

Διοικούσα Επιτροπή :

Τακτικά Μέλη: Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Δ/ντής Ποιμαντικής Γάμου, και Οικογενείας, κα Λαμπρινή – Νινέττα Ζώη, Κοινωνική Λειτουργό, κα Βασιλική Κόλλια, πρ. Γενική Γραμματέα Ισότητος των φύλων, κα Θεοδώρα Λακιώτη, Εκπαιδευτικό, κα Ιωάννα Τεγοπούλου, Φυσικό – Τραπεζικό Υπάλληλο, κα Μαρία Φαμέλη – Παυλάκη, Παθολογοανατόμο, κα Αναστασία Φουσέκη – Χατζηγεωργίου, Παιδίατρο. Αναπληρωματικά Μέλη: Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Χριστοδούλου, κα Ειρήνη Μπαλλαλή, κα Μαρία Ξηρουχάκη, κα Ειρηάννα Τσιάκαλου, κα Αναστασία Τσουμενή, κα Μαρία Χατζηπαυλίδου, Θεολόγο

Διευθυντής: Πρωτοπρ. Αντώνιος Καλλιγέρης, τηλ.: 2130184404, Ηλ. Ταχυδρομείο: frank@neotita.gr, Fax: 210 9244363, Συνεργάτες: π. Γεώργιος Χριστοδούλου – π. Δημήτριος Παλιούρας και κα Μαρία Ξηρουχάκη ψυχολόγος, Εθελοντές συνεργάτες: κα Αναστασία Τσουμενή, Κοιν. Λειτουργός, δις Μαρία Χατζηπαυλίδου Θεολόγος – Πολ. Επιστήμων, δις Θέκλα Πεϊόγλου, Θεολόγος

3. Διεύθυνση Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης

Σκοπός της συγκεκριμένης Διεύθυνσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα προαγωγής της σωματικής και ψυχικής υγείας καθώς και σε θέματα χρήσης και εξάρτησης, η δημιουργία πυρήνων πρόληψης, η προώθηση υγιών τρόπων και στάσεων ζωής και η εκπαίδευση ομάδων πληθυσμού σε θέματα πρόληψης.

Δράσεις της Διεύθυνσης: Σεμιναριακές επιμορφωτικές συναντήσεις των νέων Κληρικών της Ι. Αρχιεπισκοπής, Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς, για κατηχητές και Στελέχη του νεανικού έργου της Εκκλησίας, Προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης που απευθύνονται σε μαθητές, σπουδαστές και νέους επιστήμονες, Ομιλίες και παρουσιάσεις σε Σχολές Γονέων, κατασκηνώσεις, σχολεία, φοιτητικές συνάξεις, Βιωματικά εργαστήρια και δραστηριότητες πρόληψης για μικρότερα παιδιά, Προγράμματα ενημέρωσης σε κύκλους νέων ζευγαριών, Συναντήσεις μελλονύμφων και νεονύμφων, Συνεργασίες και υλοποίηση δράσεων με άλλους φορείς, που ειδικεύονται στον τομέα της ουσιοεξάρτησης όπως με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α).

Παράλληλα, παρέχεται συμβουλευτική και στήριξη σε πρόσωπα και οικογένειες που απευθύνονται στη Διεύθυνση για βοήθεια και όταν κρίνεται απαραίτητο γίνεται παραπομπή στις κατάλληλες δομές με τις οποίες υπάρχει συνεργασία.

Διευθυντής: Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου, τηλ.: 2130184419, Ηλ. Ταχυδρομείο: diakoniaprevention@yahoo.gr

Επιστημονική συνεργάτης: κα Μαρία Ξηρουχάκη, Ψυχολόγος, τηλ. 2130184419, Ηλ. Ταχυδρομείο: diakoniaprevention@yahoo.gr

δ. Βιβλιοθήκη Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΦΕΚ 337, τ.Β΄, 10/3/2015)

Διοικητικό Συμβούλιο: Πρόεδρος: Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄. Αντιπρόεδρος: ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός. Μέλη: Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσυγκέλλος Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών , Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου Ε.Κ.Π.Α., Δρ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης.Η Βιβλιοθήκη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακαινίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄. Στο εσωτερικό του κτιρίου όπου στεγάζεται, διασώζονται τα ερείπια του μεταβυζαντινού Ναού της Αγίας Ελεούσης, ο οποίος αργότερα μετετράπη στο πρώτο κακουργιοδικείο του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Η Βιβλιοθήκη ακολουθεί τις πλέον πρόσφατες βιβλιοθηκονομικές τάσεις και αποτελεί ένα μοναδικό χώρο φύλαξης και μελέτης συγγραμμάτων, καθώς και σύγχρονη πηγή πληροφόρησης. Ο άρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός τον οποίο διαθέτει επιτρέπει την ψηφιοποίηση σπάνιου υλικού και την διάθεσή του σε ηλεκτρονική μορφή. Παράλληλα, οργανώνει πλήθος επιστημονικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, καθώς και το ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «Ιστορία της Ανάγνωσης και της Γραφής». Τέλος, συναισθανομένη το χρέος της κοινωνικής ευθύνης, ως φορέας πολιτισμού, σχεδιάζει και οργανώνει, σε συνεργασία με δεκάδες εθελοντές εκπαιδευτικούς, φροντιστηριακά μαθήματα για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, τα οποία προσφέρονται δωρεάν.

Διευθυντής: Δρ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης. Δ/νση:· Οδ. Αγ. Ελεούσης 4, 105 54  Αθήνα. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-16.00, Τηλ. 210-3245.098, Fax 210-3223.842, Ηλεκτρονική Διεύθυνση:  info@biaa.gr, Ιστοσελίδα: www.biaa.gr

ε. Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής

Γενικός Διευθυντής: Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος. Υπεύθυνος Μουσικής: Γεώργιος Δεμελής
– Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι.Ν. Ζοωδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας. Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος. Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής: Υπεύθυνος: κ. Γεώργιος Δεμελής.

Ιστοσελίδα: www.sholi.gr

– Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Όπλων. Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Πρωτοπρ. Θεολόγος Γρίλλης, Τηλ. 210-8315.506, Ιστοσελίδα: byzantinmusic.blogspot.gr
– Επιτροπή Ακροάσεως Ιεροψαλτών. Συγκροτείται συμφώνως προς τον υπ’ αριθμ. 176/2006 Κανονισμό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Φ.Ε.Κ. 268/19-12-2006, τ.Α΄). Πρόεδρος: Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος, Μέλη: κ. Αθανάσιος Παπαζαρής, κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, 3. Αδαμάντιος Μαυραγάνης, 4. ο Πρόεδρος του Εκκλ. Συμβ. του Ι. Ναού, όπου θα προσληφθεί ο Ιεροψάλτης. Γραμματεύς: Ιερομ. Νεόφυτος Δοντάς.

στ. Γραφείον Τύπου, Ενημερώσεως, Επικοινωνίας
Διευθυντής: κ. Χάρης Κονιδάρης. LL.M. Υπεύθυνος Μ.Μ.Ε.: κ. Χάρης Κονιδάρης
Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: κ. Συμεών Σβανάς, κ. Πολυχρόνης Τσιανάκας.
Τηλ. 210-3352.331, 210-3352.332, 210-3352.344 και 210-3232.440 – Fax 210-3249.583 και 210-3230.866. Υπεύθυνος επί των ραδιοτηλεοπτικών: κ. Αντώνιος Τσικριτσής. Φωτογράφος κ. Χρήστος Μπόνης, τηλ. 210-3352.361 .

ζ. Κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ» (Φ.Ε.Κ. τ.Β΄757/29.4.2015)
Διοικητικό Συμβούλιο: Πρόεδρος: Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄. Αναπληρωτής: Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσυγκέλλος Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μέλη: Δρ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης, Πρωτοπρ. Νικόλαος Κόντας, Διακ. Φραγκίσκος Λάβδας, κα Ελένη Κόντου. Αναπληρωματικά Μέλη: Πρεσβ. Ζήσης Κτενίδης, Διάκ. Αναστάσιος Σανιδάς. κ. Δημήτριος Γιαννόπουλος.

Οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εγκαινιάστηκαν απο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄,την 14η Ιουνίου 2012. Καλύπτουν έκταση τριάντα στρεμάτων και βρίσκονται στον Αυλώνα Αττικής. Περιλαμβάνουν χώρους εστίασης, κουζίνες, κολυμβητικές δεξαμενές, παιδικές χαρές, γήπεδα ομαδικών αθλημάτων, ιατρείο και αναρρωτήριο. Οι εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, ώστε οι κατασκηνωτές να ζούν τη μοναδική εμπειρία της κατασκήνωσης σε έναν προστατευόμενο χώρο και σε ελεγχόμενο φυσικό περιβάλλον. Επίσης, ο τεχνολογικός εξοπλισμός τον οποίο διαθέτει επιτρέπει την παρουσίαση εκπαιδευτικών – ψυχαγωγικών προγραμμάτων, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα οργάνωσης επιμορφωτικών και πολιτιστικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων.

Διευθυντής Δρ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης. Δ/ση: Θέση Μαρσόρι, Τ.Κ. 19011, Αυλώνας Αττικής. Τηλ.22950.41186 και 210-3245.098. Ηλεκτρονική Διεύθυνση:  info@filiaa.gr