Κεντρική Οργάνωση

Έδρα Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών:
Οδ. Αγίας Φιλοθέης 21, Τ.Κ. 105 56, Αθήναι.Τηλεφωνικό Κέντρο· 210-3352.300 και 210-3248.731-34. Ιστοσελίδα· www.iaath.gr .

 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμο Ιωάννης Λιάππης) γεννήθηκε το έτος 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές τις πραγματοποίησε στο Graz της Αυστρίας, στο Regenburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάστηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα και ως φιλόλογος σε Γυμνάσια της χώρας.

Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 1967. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ι. Μονών Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσ. Λουκά (1977-1981), ως Γραμματέας και κατόπιν ως Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981).

Το έτος 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

Συμμετείχε σε διάφορες εκκλησιαστικές επιτροπές και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Έχει επιτελέσει πλούσιο κοινωνικό έργο και είναι συγγραφέας πολλών άρθρων, μελετών και βιβλίων θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

mitropol.symvoulio

 

Πρόεδρος: Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, αναπληρούμενος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών Βολιώτη, Πρωτοσυγκέλλου Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τηλ. 210-3352.335.

Τακτικά Μέλη:

1) Αρχιμ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος
2) Πρωτ. Ηλίας Δροσινός
3) κ. Πολυζώης Κομνηνακίδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
4) κ. Χρήστος Παπακώστας, Πτυχ. Οικον. Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.
5) κ. Χρήστος Ρώμας, Εκκλ. Σύμβουλος

Αναπληρωματικά Μέλη:

1) Πρωτ. Αντώνιος Πινακούλας
2) Πρωτ. Βασίλειος Χαβάτζας
3) κ. Νικόλαος Φαραντούρης, Δικηγόρος
4) κ. Σπυρίδων Μπουραντάς, Πτυχ. Σχολής Διοικ. & Οικον. –  Τμήμα Λογιστικής Α.Τ.Ε.Ι. Πειραιώς
5) κ. Αντώνιος Ζωρζιδάκης, Εκκλ. Σύμβουλος

 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών (κατά κόσμο Ιωάννης Βολιώτης) γεννήθηκε στην Κοζάνη στις 9 Μαϊου 1977. Κατάγεται εκ πατρός από τα Ασπρόγεια Ν. Φλώρινας, απόγονος αγωνιστών του ένδοξου Μακεδονικού Αγώνα, και εκ μητρός από την Καστοριά, όπου και περάτωσε τις βασικές σπουδές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το 1995 εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 1999 με γενικό βαθμό «λίαν καλώς».

Κατόπιν εισήχθη με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο το 2002 με γενικό βαθμό «άριστα».

Επίσης, επί διετία φοίτησε επιτυχώς στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου.

Το 2002 υποστήριξε επιτυχώς την διπλωματική του εργασία στο εκκλησιαστικό δίκαιο στην Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με γενικό βαθμό «άριστα». Υπήρξε μαθητής του μακαριστού Καθηγητού του Εκκλησιαστικού Δικαίου Χαράλαμπου Παπαστάθη.

Το 2002 έγινε δεκτός από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Θεολογίας ως υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τομέα Δογματικής Θεολογίας στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία της Φιλοσοφίας.

Κατέχει πτυχία γλωσσομάθειας για την αγγλική και για την γερμανική γλώσσα.

Επίσης, κατέχει πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και τιμητικό δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής από το «Αριάνειον Ωδείον» και τιμητικό δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής από το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κατέχει τέλος Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Κατάρτισης στους Υπολογιστές - ECDL.

Υπηρέτησε πλήρη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος υπαξιωματικός στο Σώμα Υλικού Πολέμου.

Ανετράφη πνευματικά υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ΄. Το 2001 χειροθετήθηκε Αναγνώστης και τον Αύγουστο του 2002 εκάρη Μοναχός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Κατά την μοναχική του κουρά έλαβε το όνομα Συμεών εις τιμήν και μνήμην του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου (εορτή: 12 Οκτωβρίου).

Μέχρι το 2011 εγκαταβίωσε ως μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου της Ι.Μ. Καστορίας.

Το 2011 εντάχθηκε στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και Πρεσβύτερος στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαζαράκι Βαγίων Βοιωτίας από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Το 2012 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη και χειροθετήθηκε Πνευματικός με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Μετά την ένταξή του στον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι αδελφός της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

Το 2011 διορίζεται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Α΄ Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Μερίμνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας.

Επίσης, διορίζεται ως εφημέριος και Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Φανουρίου Ιλίου του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.

Στις 25 Ιουνίου του 2014, μετά την εκλογή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, διορίσθηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρωτοσύγκελλος και Γενικός Διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ως νόμιμος αναπληρωτής του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου προεδρεύει σε πλήθος εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων με σημαντικότερο το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ τυγχάνει Αντιπρόεδρος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, του Ιδρύματος Νεότητος, του Ιδρύματος «ΚΟΚΚΟΡΗ», του νεοσύστατου Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ι. Αρχιεπισκοπής και άλλων Ιδρυμάτων. Επίσης, αναπληρώνει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και προεδρεύει και σε άλλα κοινωφελή Ιδρύματα όπως το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Προστασία Μητρικών Έργων Σταμάτη και Ελένης Βαφειαδάκη». Επίσης, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Παράλληλα με το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου Ιλίου διορίσθηκε και Πρόεδρος του Ιερού Αρχιεπισκοπικού Παρεκκλησίου της Αγίας Τριάδος οδού Φιλελλήνων.

Με άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου υπηρετεί από το 2011 και ως πνευματικός υπεύθυνος στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων, όπου ασχολείται εκεί ιδιαιτέρως με το έργο της κατηχήσεως παιδιών και εφήβων.

Επίσης, με αποφάσεις του Μακαριωτάτου έχει ορισθεί υπεύθυνος και επόπτης των Ιερών Μονών και των Ησυχαστηρίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των Ιερών της Παρεκκλησίων. Από το 2011 έχει θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα «Μυσταγωγικοί Περίπατοι στην Βυζαντινή Αθήνα».

Συμμετέχει ως εισηγητής - ομιλητής σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης με έμφαση το μυστήριο της εξομολόγησης και την προετοιμασία των υποψηφίων κληρικών.

Έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων κατόπιν προσκλήσεων των οικείων Ιεραρχών, συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές, ενώ έχει συνοδεύσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σε διάφορες αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις 29 Ιουνίου 2016 εξεφώνησε από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, τον αρχαίο Άρειο Πάγο στην Πνύκα, ομιλία με θέμα: «Άγιος Απόστολος Παύλος: Απόστολος των εθνών και όχι των εθνικισμών».

Έχει λάβει ποικίλες τιμητικές διακρίσεις από κρατικούς, αυτοδιοικητικούς και ιδιωτικούς φορείς της κανονικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2018, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (του άρθρου 13 του Ν. 1951/1991) υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Επισκοπής Θεσπιών.

Η εις επίσκοπον χειροτονία του ετελέσθη υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ συλλειτουργούντων 31 Αγίων Αρχιερέων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018.

Πρωτοσύγκελος – Γενικός Διευθυντής των Υπηρεσιών της Ι. Αρχιεπισκοπής· Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Τηλ. 210-3352.304
Fax. 210-3224.673.
Δ/νσις Ηλεκτρ. Ταχυδρομείου· p.symeonv@iaath.gr

 

 

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) (1981) και της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (1986). Το 1990 απέκτησε τον τίτλο της Ψυχιατρικής Ειδικότητας και το 2005 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Από το 2010 κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο: «Ποιμαντική Θεολογία και Ψυχολογία».

Το 1985 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ και διορίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Το 1987 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Θηβών και έπειτα στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Λιβαδειάς. Το 2012 διορίστηκε εφημέριος στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Θησείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και είναι αποσπασμένος στο Ι. Παρεκκλήσιο Αγ. Ανδρέου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις ποιμαντικής και εκκλησιαστικής ευθύνης. Στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας διετέλεσε Υπεύθυνος του Γραφείου Ποιμαντικής της Νεότητος και της Οικογένειας (1986 – 1988), Υπεύθυνος του Γραφείου Συμπαραστάσεως της Οικογένειας (1989 – 1990), είχε την Επιστημονική ευθύνη της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού του Κέντρου Διακονίας και Επικοινωνίας και ήταν Επιστημονικός επόπτης δύο (2) Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων (Γηροκομεία-Μονάδες Χρονίως πασχόντων) (1992 – 2003).

Το 2010 ορίστηκε Γενικός Διευθυντής του επιμορφωτικού και ερευνητικού Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και από το 2014 κατέχει τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του European Council for Pastoral Care and Counseling, Μέλος του Δ.Σ. του European Network of Healthcare Chaplaincy ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι Μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών, Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής κ.α.

Στο συγγραφικό και ερευνητικό του έργο συγκαταλέγεται πλήθος δημοσιεύσεων σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, εκπαιδευτικά συγγράμματα και σε συλλογικούς τόμους.

Έχει γράψει τα βιβλία:

– Συντροφεύοντας τον άνθρωπο που νοσεί, Θέματα Ποιμαντικής της Υγείας, Αρμός, Αθήνα, 2015

– Παραμυθητική Θεολογία, Δομή, Αθήνα, 2008

– Γόνιμες Συγκρούσεις, Ψυχολογική και Θεολογική προσέγγιση του Χάσματος των Γενεών, Έννοια, Αθήνα, 2008

– Εκκλησία και Ψυχική Υγεία, Σύγχρονες Προκλήσεις, Έννοια, Αθήνα, 2008

– Ποιμένας και Θεραπευτής, Ζητήματα ποιμαντικής ψυχολογίας και ποιμαντικής πρακτικής, Ακρίτας, Αθήνα, 1999

– Εν ασθενείαις καύχησις, θέματα εκκλησιαστικής αυτοσυνειδησίας, Αρμός, Αθήνα, 1998

– Η Ανθρώπινη Επιθετικότητα, Ποιμαντική και Ψυχολογική προσέγγιση στην Κλίμακα Ιωάννου του Σιναΐτου, Ακρίτας, Αθήνα, 1998

Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής – ομιλητής σε ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα με έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και έχει εκφωνήσει πλήθος ομιλιών σε Ι. Ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων Ιερών Μητροπόλεων κατόπιν προσκλήσεων των οικείων Ιεραρχών. Γενικός Διευθυντής Β΄ Γενικής Διευθύνσεως Ποιμαντικής Μερίμνης, Πολιτισμού & Επικοινωνίας -Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης Τηλ. 210 3352.364
Ηλεκτ. Ταχυδρομείο: arxieratikos@iaath.gr

 

– Οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες : Αχελώου κ. Ευθύμιος, Αχαΐας κ. Αθανάσιος, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

– Οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι: Νεοχωρίου κ. Παύλος, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, Σαλώνων κ. Αντώνιος, Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Μεθώνης κ. Κλήμης, Θεσπιών κ. Συμεών, Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος

Γ´ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΡΟΝΟΙΑΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΗΣ

1. Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία  «ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Η «Αποστολή» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010, με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με εθνική και διεθνή εμβέλεια, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό και εκπαιδευτικό χώρο. Σκοποί της «Αποστολής» είναι η κοινωνική και οικονομική ενίσχυση των λιγότερο ευνοουμένων κοινωνικών ομάδων και της νεολαίας, καθώς και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους μέσω της παροχής κάθε δυνατής ηθικής και υλικής βοήθειας και συμπαράστασης, η βιώσιμη προσπάθεια συμπαράταξης στην ανάπτυξη των λιγότερο ευνοουμένων περιοχών της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού, η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των από πάσης άποψης λιγότερο ευνοουμένων τάξεων, η ενίσχυση και η κατάρτιση προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση ή και υλοποίηση προγραμμάτων για τη στήριξη των μειονεκτούντων πληθυσμών με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Δ/νση Γραφείων: Δέσπως Σέχου 37 & Ήρας 8 (πλατεία Κυνοσάργους), 117 43  Αθήνα (Ν. Κόσμος). Ηλεκτρονική Διεύθυνση: info@apostoli.gr Ιστοσελίδα: www.mkoapostoli.gr  Τηλ. 2130-184.400, Fax. 210-9246.740. Γραμμή υποστήριξης· 800-11- 37777.

Πρόεδρος: ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.  Γενικός Διευθυντής: κ. Κωσταντίνος Δήμτσας.

1) Νομική Υπηρεσία: κα Ευαγγελία Σινοπούλου, κ. Γεώργιος Χαρδαλιάς. 2) Γραμματεία Διεύθυνσης: κα Κατερίνα Βασιλείου. 3)  Πρωτόκολλο: κα Ερασμία Αναστασιάδου. 4) Δημόσιες Σχέσεις & Χορηγίες: κ. Ιωάννης Πεταλάς. 5) Τμήμα Υποστήριξης Λειτουργιών; κ. Νικόλαος Κατσιάρας (Συσσίτια, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία, Αποθήκες κ.λπ), κ. Θωμάς Βλάχος, κα Μαρία Λώλη, κ. Ιωάννης Πλιατσικούρης, κ. Στέφανος Τσαλδάρης, κ. Ιωάννης Κοντός, κα Μαρία Γιαλόγλου, κα Γεωργία Στάϊκου, κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, κ. Ιωάννης Νουράκης, κα Ευθυμία Μήλιου, κ. Κωσταντίνος Καραϊσκάκης , κα Ευαγγελία Παπαδοπούλου, κ. Απόστολος Σταματόπουλος, κ. Αναστάσιος Ηλιόπουλος, κ. Σάββας – Νικόλαος Φύτας, κα Δήμητρα Ίσσαρη, κα Χρυσούλα Λιανού. 6) Τμήμα Οικονομκών Υπηρεσιών: Άγγελος Λέντης. Λογιστήριο: κα Μαρία Ζαράνη, κα Αμαλία Γκαβάζη, κα Βασιλική Αγρίου, κ. Σπυρίδων Γκίνης. Μισθοδοσία: κ. Νικόλαος Κατσιάρας. 7) Τμήμα Προγραμμάτων: Δρ. Βασιλική Λεοντάρη. Σχεδιασμός/Ωρίμανσις: κα Λουκία Συνοδινού, κ. Βασίλης Μεϊχανετσίδης (Ευρωπαϊκά Προγράμματα – Διεθνείς Σχέσεις). 8) Τμήμα Εκπαίδευσης: κ. Ιωάννης Κοτσανάς (Εκπαιδευτικός). Το Τμήμα Εκπαίδευσης υλοποιεί το πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα – Ελληνικός Πολιτισμός» το οποίο αποσκοπεί στη γνωριμία των αλλοδαπών με την ελληνική γλώσσα και τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό. Η ενσωμάτωση, και όχι η αφομοίωση, είναι η βάση στην οποία στηρίζεται το πρόγραμμα. Ο σχεδιασμός τμημάτων αρχαρίων και προχωρημένων αποσκοπεί στη σωστή προετοιμασία των επωφελούμενων για τις κρατικές εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομαθείας. Επίσης η «Αποστολή» υλοποιεί το πρόγραμμα «Μαθήματα Αγγλικών», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών, προσφέροντας δωρεάν μαθήματα αγγλικής γλώσσας επιπέδου Junior A. Στόχος της «Αποστολής» είναι η δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος εκμάθησης αγγλικών, αρχής γενομένης από την τάξη της Junior A, βοηθώντας παράλληλα τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες και δίνοντας στα παιδιά τους την ευκαιρία να μάθουν μια διεθνή γλώσσα, όπως τα αγγλικά. Η «Αποστολή», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της λειτουργεί:

Ιατρείο «Κοινωνικής Αποστολής».

Δ/νση: Σεβαστουπόλεως 113, 115 26  Αθήνα. Τηλ. 210-3847.374, Fax 210-699.4461. Το Iατρείο «Κοινωνικής Αποστολής» αποτελεί την κοινή προσπάθεια της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών να στηρίξουν τους χιλιάδες ανασφαλίστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες. Παρέχονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε ενήλικες και παιδιά, συγκεκριμένες ώρες και ημέρες την εβδομάδα. Το Κοινωνικό Ιατρείο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. έως 1 μ.μ. Υπεύθυνη: κα Ελένη Μηλιάδου, Παιδίατρος.

Κοινωνικό Παντοπωλείο Μοσχάτου – Ταύρου.

Δ/νση: Πλ. Ατταλείας, Οδ. Αθανασίου Διάκου 1, Ταύρος, τηλ. 210-3476.502. Τον Δεκέμβριο του 2011 η «Αποστολή» εγκαινίασε το πρώτο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στον Ταύρο, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Το Παντοπωλείο λειτουργεί καθημερινά απο τις 9 π.μ. έως και τις 5 μ.μ., παρέχοντας κάθε μήνα είδη τροφίμων, ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού σε 200 ευαίσθητες κοινωνικά οικογένειες που απειλούνται απο τη φτώχεια. Διεύθυνση: Οδ. Αγησιλάου 9Α, Καλλιθέα, τηλ. 210-9403.902 & 2130.184.400. Κοινωνική Λειτουργός: κα Αντωνία Γιαννίρη. Διοικητικό Προσωπικό: κα Αναστασία Ξουρή. Βοηθητικό Προσωπικό: κ. Ματθαίος Δάτσικας, κ. Ευάγγελος Σαββίδης, κ. Ευάγγελος Μαριδάκης, κ. Γεώργιος Ποινίδης.

Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλλιθέας

Δ/νση: Αγησιλάου 9Α, Καλλιθέα. Τηλ. 210-9403.902 Τον Απρίλιο του 2012 η «Αποστολή» εγκαινίασε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Καλλιθέας. Το Παντοπωλείο, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας, είναι ανοικτό καθημερινά απο τις 9 π.μ. έως και τις 5 μ.μ. και εξυπηρετεί κάθε μήνα 200 οικογένειες προσφέροντας είδη τροφίμων, ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού. Κοινωνική Λειτουργός: κα Στυλιανή Πάζιου. Διοικητικό Προσωπικό: κα Καλλιόπη Κουλτούκη. Βοηθητικό Προσωπικό: κ. Σταύρος Σαββίδης, κ. Ευάγγελος Καρπαθάκης, κ. Δημήτριος Κασιμάτης.

Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Δήμο Καλλιθέας

Δ/νση: Ναυσικάς 5, Καλλιθέα. Τηλ. 210-9532.713-3. Από τον Απρίλιο του 2012 λειτουργεί στην περιοχή της Καλλιθέας σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας το Κοινωνικό Παντοπωλείο της ΜΚΟ «Αποστολή», καθημερινά από τις 9 π.μ. έως και τις 5 μ.μ., προκειμένου να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες διαβίωσης τουλάχιστον 200 οικογενειών μηνιαίως που απειλούνται απο την φτώχεια. Παρέχει τρόφιμα, είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού. Κοινωνική Λειτουργός: κα Αναστασία Χαροπούλου. Διοικητικό Προσωπικό: κα Ευαγγελία Βαγγέλη. Βοηθητικό Προσωπικό: κ. Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, κ. Μιχαήλ Καφτάνης, κα Κωνσταντίνα Ρούπα.

Κοινωνικό Παντοπωλείο Δάφνης – Υμηττού.

Δ/νση: Πλ. Ηρώων, Δάφνη. Τηλ. 2130184.400. Υπεύθυνη: κα Κωνσταντίνα Καραγιαννοδήμα. Στις 5 Ιουλίου 2012 η «Αποστολή», σε συνεργασία με τον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, εγκαινίασε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δάφνης – Υμηττού, το οποίο λειτουργεί δυο φορές την εβδομάδα από τις 9 π.μ. έως και τις 2 μ.μ. εξυπηρετώντας 100 οικογένειες μηνιαίως.

Κοινωνικό Παντοπωλείο στο Καλλιθέας (σε συνεργασία με την Ε.Σ.Ε.Ε.).

Δ/νση: Ελ. Βενιζέλου 363, Καλλιθέα. Τηλ. 2130-184.400. Υπεύθυνη: κα Ελένη Στεφανή. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Δήμο Καλλιθέας εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2012, λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως και τις 2 μ.μ. και σκοπεύει στην κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης 200 οικογενειών (ανασφάλιστων εμπόρων) μηνιαίως.

Κοινωνικό Παντοπωλείο Ζωγράφου.

Δ/νση Μπισκίνη 33, Ζωγράφου. Τηλ. 2130-184.400. Υπεύθυνη· κα Ρεγγίνα Καραγιαννοδήμα. Τον Δεκέμβριο του 2012 εγκαινιάστηκε και λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» σε συνεργασία με τον Δήμο Ζωγράφου, το οποίο λειτουργεί δυο φορές την εβδομάδα απο τις 9 π.μ. ως και τις 2 μ.μ. και σκοπεύει στην κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης 100 οικογενειών μηνιαίως.

Κοινωνικό Παντοπωλείο Ηρακλείου Αττικής.

Δ/νση· Μαρίνου Αντύπα και Μελίνας Μερκούρη, Ηράκλειο Αττικής. Τηλ. 2130­184400. Υπεύθυνη· κα Ρεγγίνα Καραγιαννοδήμα. Τον Δεκέμβριο του 2014, εγκαινιάσθηκε και λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο της ΜΚΟ «Αποστολή» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας καί Φιλαδελφείας καί το Δήμο Ηρακλείου Αττικής, πλησίον του ΗΣΑΠ καί εχει στόχο την εξυπηρέτη­ση 300 οικογενειών που ζουν κάτω απο τα ορια της φτώχειας. Από το Παντοπωλείο διανέ­μονται βασικά είδη διατροφής και προσωπικής φροντίδας, σε ενορίτες – δημότες της πε­ριοχής, πού αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Κοινωνικό Φαρμακείο στον Δήμο Καλλιθέας

Δ/νση· Ανδρομάχης 100, Καλλιθέα. Τηλ. 210-953.2713-3. Το φαρμακείο λειτουργεί από τον Νοέμβριο 2012 σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλι­θέας παρέχοντας φάρμακα και κατά περίπτωση παραφαρμακευτικά είδη σε 100 ανασφάλι­στους και κοινωνικά ευαίσθητους συμπολίτες μας μηναίως. Κοινωνική Λειτουργός· κα Αντιγόνη Τσόρτου. Φαρμακοποιός· κα Ιωάννα Κολοτούρου.

ΔΟΜΕΣ

1. «Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου ΑLΖΗΕΙΜΕR και Συ­ναφών Παθήσεων».

Δ/νση· Αφροδίτης 1 & Ηρώδου Αττικού, Τ.Κ. 152 23 Χαλάνδρι. Τηλ. 2130. 227965-6, Fax 2130.055.308. Ήλεκτρονικόν Ταχυδρομείον· alzheimer@mkoapostoli.gr. Στη μονάδα, η οποία εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2011, παρέχεται η δυνατότητα μακράς διαμονής 25 ατόμων, βραχείας διαμονής 5 επιπλέον ασθενών και λειτουργεί Κέντρο Ημέρας υποστήριξης 200 ανοϊκών ασθενών. Η «Αποστολή» μέσω της συγκεκριμένης μο­νάδας παρέχει εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, ψυχολογικής στή­ριξης καί συμβουλευτικής προς τους ασθενείς και τους περθάλποντές τους. Υπεύθυνη Δομής· κα Κατερίνα Εύθυμιοπούλου. Διοικητικοί Υπάλληλοι· κα Μαρία Βάρσου, κα Αλεξάνδρα Κατσαρού, κα Μαρία Σπανού. Υπεύθυνη Οικονομικών κα Ηλιάνα Χαϊδεμένου. Κοινωνικός Λειτουργός· κ. Αθανάσιος Κοντογιάννης. Ψυχολόγοι· κα Ιωάννα Γιαννή, κα Κατερίνα Αυλωνίτη. Εργοθεραπευτής· κ. Φίλιππος Ασπρίδης. Παθολόγος· κ. Αθανάσιος Κοντός. Νευρολόγος· κ. Γεώργιος Νάσης. Φυσικοθεραπευτής· κ. Ευστράτιος Ξάνθος. Γυμναστής· κα Φλωρεντία Κούτρα. Νοσηλευτικό προσωπικό· κα Λαμπρινή Φου- ντούλη, κα Αθανασία Τέγου, κ. Ιωάννης Ράνος, κα Joanna Hamelink, κα Ειρήνη Κουταντού, κα Ελένη Χαρχαντή, κα Λορένα Κοτέ, κ. Κωνσταντίνος Σοφιός. Βοηθητικό Προσωπικό, κ. Ιάσσων Παπάζογλου, κα Μαριέτα Ξάστερου, κ. Γεώργιος Ψαριανός, κα Παναγιώτα Κανελλοπούλου, κα Σωτηρία Διονυσοπούλου, κα Γεωργία Στρατηγοπούλου, κα Δέσπω Μαντζιώρου, κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Μάγειρας· κ. Αναστάσιος Ντουμπαρατζής.

2. Ξενώνας Φιλοξενίας Ανήλικων Ασυνόδευτων Προσφύγων «ΕΣΤΙΑ».

Δ/νση· Λεμεσού 17, Τ.Κ. 173 41, Αγ. Δημήτριος. Τηλ. – Fax· 210-9701.530. Ήλεκτρονικό Ταχυδρομείο· xen.estia@mkoapostoli.gr Επιστημονικά Υπεύθυνη· κα Βασιλική Γιαμαλή. Βοηθητικό προσωπικό· κ. Φρα­γκίσκος Χανούτσος. Ψυχολόγος· κα Αλίκη Χαλτζίδη. Φιλόλογος· κα Ευδοξία Ζαχαριάδου. Φύλακες· κ. Δημήτριος Εύθυμιόπουλος, κ. Παναγιώτης Τριβυζάς, κ. Παντελής Κατσαρός. Ευπρεπίστρια κα Ανδριάνα Κουλέ.

3. Παιδικός Σταθμός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

Δ/νση· Λεωφ. Οινόης – Δηλεσίου (Θέσις Αγίασμα). Τηλ. 22620-36430. Ηλε­κτρονικό Ταχυδρομείο· Paidikos@mkoapostoli.gr. Η «Αποστολή» λειτουργεί απο τις αρχές του 2012 τον παιδικό σταθμό «Ευαγγε­λισμός τής Θεοτόκου» στο Δήλεσι Βοιωτίας. Ο σταθμός εξυπηρετεί 30 παιδιά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής 55 παιδιών. Σκοπός του παιδικού σταθμού είναι η πα­ροχή προσχολικής αγωγής, η συναισθηματική, νοητική καί σωματική βοήθεια των νη­πίων. Αύτό επιτυγχάνεται απο ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα που περιλαμ­βάνει τόσο μαθησιακές δραστηριότητες όσο και ψυχαγωγικές, όπως κουκλοθέατρο, μουσικοθεραπευτική αγωγή κ.α. Υπεύθυνη Δομής· κα Μάρθα Καλκανδή. Νηπιαγωγός· κα Ειρήνη Κοπανά. Βοη­θοί Παιδοκόμοι· Παναγιώτα Ζωγανά, κα Πελαγία Σπουρνιά. Βοηθητικό Προσωπικό· κα Ηλιάνα Λιάπη. Γυμνάστρια· κα Χριστίνα – Ιωάννα Μοσχονά.

4. «Δημήτρειον», Κέντρον Δημιουργικές Απασχολήσεως (Κ.Δ.ΑΠ.) Μο­σχάτου.

Δ/νση· Αγ. Κωνσταντίνου 7, Μοσχάτο. Τηλ. 210-4833.080. Fax 210-4833-081. Τo Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών λειτουργεί απo τoν Oκτώβριο του 2013 στo Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου. Τό Κ.Δ.ΑΠ. παρέχει μετά το σχολείο προ­γράμματα σε 60 παιδιά δημοτικού, ηλικίας 6-12 ετών, τα οποία περιλαμβάνουν εκπαι­δευτική υποστήριξη, δραστηριότητες εμπλουτισμού των ικανοτήτων και δυνατοτήτων τους, ψυχαγωγία και φροντίδα. Υπεύθυνη Δομής· κα Θεοδώρα Βλάχου. Δάσκαλοι· κα Μεταξία Παπανικολάου, κα Ευγενία Χάλαρη, κα Αγγελική Στάθη, κα Μαρίνα Παπασπύρου. Βοηθητικό προ­σωπικό· κα Βασιλική Μανούση, κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος, κ. Αθανάσιος Αθανα­σίου, κα Σταματούλα Κωνσταντίνου.

ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

1. Οικοτροφείο Αποασυλοποιήσεως 15 χρονίως ψυχικώς ασθενών στην Αττική.

Δ/νση· Αγ. Ζώνης 96, Τ.Κ. 112 96, Αθήνα. Τηλ. 210-8619.323, Fax 210-­8628.537. Hλεκτρονικό Ταχυδρομείο· Epanentaxi@mkoapostoli. Επιστημονικά Υπεύθυνη· κα Μαρία Σπανού. Διοικητικός υπάλληλος· κ. Ιωάν­νης Πέρρος. Ψυχολόγος· κα Χριστίνα-Μαρία Ραγκούση. Εργοθεραπεύτρια κα Σοφία Καραπάνου. Ψυχίατρος· κ. Ορέστης Γιωτάκος. Παθολόγος· κ. Λάμπρος Νικολιδάκης. Νοσηλευτικό Προσωπικό κα Μαρία Σωτηροπούλου, κ. Νεκτάριος Ταπεινός, κα Πασχαλία Σεργάκη, κα Θεοδώρα Κατσικάκη, κα Ασημίνα Τρατρα, κα Βασιλική Θεοδωρακοπούλου. Βοηθητικό Προσωπικό κα Χριστίνα Διαμαντοπούλου, κα Φιλομένα Μέξη, κ. Μάριος Μπουκουβάλας, κ. Αντώνιος Πικουλάκης, κα Χριστίνα Σύ­ρου, κ. Ιορδάνης Φεστερίδης, κα Ελένη Τάλη, κ. Χρήστος Κολιοπάνος.

2. Προστατευόμενο Διαμέρισμα.

Δ/νση· Νάξου 4Β, Τ.Κ. 112 56, Αθήνα. Τηλ./Fax 210-8621.97. Hλεκτρονικό Ταχυδρομείο· P.Diamerisma@mkoapostoli.gr. Η «Αποστολή» λειτουργεί ένα Προστατευόμενο Διαμέρισμα στην περιοχή της Κυψέλης, στο πλαίσιο της συνέχισης και ενίσχυσης της εθνικής πολιτικής για ψυχιατρι­κή μεταρρύθμιση. Το Προστατευόμενο Διαμέρισμα, όπου διαμένουν οι τέσσερις πιο λει­τουργικοί απο τούς ενοίκους του Οικοτροφείου 15 χρονίως ψυχικά Ασθενών τής «Απο­στολής», αποτελεί τον τελικό κρίκο θεραπείας καί κοινωνικής επανένταξης των ασθενών, με σκοπό την πλήρως αυτόνομη διαβίωσή τους. Διοικητικό Προσωπικό· κ. Γεώργιος Βουρλάκης. Βοηθητικό Προσωπικό· κα Ζωή Μελίσση, κα Γεωργία Γιαννιά.

3. Κέντρο Ημέρας Ψυχικης Υγείας στη Χίο.

Δ/νση· Πλ. Κουντουριώτου 14, Τ.Κ. 821 00, Χίος. Τηλ. – Fax 22710-82909. Ήλεκτρονικό Ταχυδρομείο xios@mkoapostoli.gr. Διοικητικός Υπάλληλος· κα Σμαράγδα Παληού, Κοινωνικοί Λειτουργοί· κα Βα­σιλική Κουτελάκη, κα Ελένη Σιακαβέλλα. Ψυχολόγοι· κα Ιωάννα Γρηγοροπούλου, κα Ευαγγελία Τζούμα. Νοσηλευτικό Προσωπικό· κα Παρασκευή Καρανικολή, κα Αλεξάνδρα Μαστοράκη. Βοηθητικό Προσωπικό· κα Ειρήνη Παξινού. Ψυχίατρος· κ. Νικόλαος Χαλκούσης.

4. Κέντρον Ημέρας Ψυχικής Υγείας είς Ίεράπετραν Λασιθίου Κρήτης.

Δ/νση· Οδ. Νικ. Φωκα 15, Τ.Κ. 722 00, Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης. Τηλ. – Fax· 28420-28438. Hλεκτρονικό Ταχυδρομείο· ierapetra@mkoapostoli.gr. Δοικητικός Υπάλληλος· κ. Κωνσταντίνος Ορφανουδάκης. Κοινωνική Λειτουρ­γός· κα Ιωάννα Τζιρβελάκη. Ψυχολόγος· κα Πασχαλίνα Βελέντζα. Εργοθεραπεύτρια· κα Σταυρούλα Βλάχου. Νοσηλευτικό Προσωπικό· κα Αικατερίνη Βασιλείου – Νοτάκη. Ψυχίατρος· κ. Γιώργος Μαρκαντωνάκης.

5. Κέντρο Ημέρας Ψυχικης Υγείας  στη Νεάπολη Λασιθίου Κρήτης.

Δ/νση· Οδ. Δασκαλογιαννάκη & Ι. Σεργάκη, Τ.Κ. 722 00, Νεάπολη Λασιθίου Κρήτης. Τηλ. – Fax· 28410-31626. Ήλεκτρονικό Ταχυδρομείο· Neapoli@mkoapostoli.gr. Διοικητικός Υπάλληλος· κα Ελένη Γαλανάκη. Κοινωνική Λειτουργός· κα Ζηνοβία Δεμέτζου. Ψυχολόγος· κα Καλλιόπη Αποστολάκη. Επισκέπτρια Υγείας· κα Άν­να Μπαντουβα. Νοσηλευτικόν Προσωπικόν” κα Μαρία Τουλουπάκη. Βοηθητικό Προσωπικό· κα Μαρία Σώρου. Ψυχίατρος· κ. Γιώργος Μαρκαντωνάκης.

6. Κέντρο Ημέρας στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας.

Δ/νση· Οδ. Βεργώτη 18, Τ.Κ. 281 00, Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Τηλ. – Fax· 26710-28958. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο· Argostoli@mkoapostoli.gr. Διοικητικός Υπάλληλος· κα Ειρήνη Κωβαίου. Κοινωνική Λειτουργός· κα Γεωρ­γία Βρεττοϋ. Ψυχολόγος· κα Ρεγγίνα Γιαννάκη. Ψυχίατρος· κ. Γεώργιος Θεολόγος. Νοσηλευτικό προσωπικό· κα Αιμιλία Βουκελάτου.

7. Κινητή Μονάς Ψυχικης Υγείας είς Καρδίτσαν.

Δ/νση· Οδ. Τρικάλων 183, Τ.Κ. 431 00, Καρδίτσα. Τηλ. – Fax· 24410-22310. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο· Karditsa@mkoapostoli.gr. Κοινωνική Λειτουργός· κα Ιωάννα Χιώτη. Ψυχίατροι· κ. Απόστολος Αποστολίκας, κ. Ορέστης Γιωτάκος. Ψυχολόγοι· κα Όλγα Αναγνωστοπούλου, κα Ειρήνη Στάμου. Νοσηλευτικό Προσωπικο κα Ελένη Κελεπούρη. Βοηθητικό Προσωπικό κ. Ευάγγελος Σιώκης, κα Ειρήνη Μπελάγια.

8. Κινητή Μονάς Ψυχικής Υγείας εις Λακωνίαν.

Δ/νση· Όδ. Αρχιδάμου 102, Τ.Κ. 23 100, Σπάρτη. Τηλ. – Fax· 27310-25480. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο· sparti@mkoapostoli.gr. Διοικητικός Υπάλληλος· κα Μαρία Βαρβιτσιώτη. Κοινωνική Λειτουργός· κα Σταυρούλα Λαμπρινάκου. Ψυχολόγος· κα Σμαράγδα Νάζου. Νοσηλευτικόν Προσω­πικό· κα Σταυρούλα Κοντραφούρη. Βοηθητικό Προσωπικό· κ. Κωνσταντίνος Πα- πουλάκος. Ψυχίατρος· κ. Νικόλαος Τριανταφύλλου. Εξωτερικός Επόπτης· κ. Ευάγ­γελος Κωνσταντίνου.

2. ΓΕΝΙΚΟΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟΝ (Γ.Φ.Τ.):

Πρόεδρος· ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώ­νυμος Β΄. Αναπληρωτής Πρόεδρος· Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μέλη· Αρχιμ. Αλέξιος Γιαννιός, κ. Παναγιώτης Λούρης, κ. Βα­σίλειος Σπανάκης. Δ/νση· Όδ. Απόλλωνος 36 καί Μπενιζέλου 4, Τ.Κ. 105 56 Αθήνα, τηλ. 2130­174.100, Fax· 2130-174.113. Γεν. Διευθυντής· Πρωτοπρ. Βασίλειος Χαβάτζας. Γραμματεύς· κ. Θεόφιλος Καλιδώνης. κα Γεωργία Ψυχογιού.  Τηλ. 2130-174.102. Λογιστήριον Λογιστής κ. Ιωάννης Κουλλιας. Τηλ. 2130-174.103. Ταμίας κ. Νικόλαος Τσουκαλας. Τηλ. 2130-174.104. Νομικός Σύμβουλος· κ. Αναστάσιος Παναγόπουλος. Τηλ. 210­3634.189. Επικοινωνία· gftiaa@gmail.com

145 Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία (Ε.Φ.Τ.): Κάθε Ε.Φ.Τ. διοικείται υπό οκταμελούς Διοικητικής Επιτροπής.

73 Κέντρα Ενοριακής Αγάπης (Κ.Ε.Α.): Υπεύθυνος: Αρχιμ. Αλέξιος Γιαννιός.

Οι Ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών δραστηριοποιούνται  στην διακονία παροχής τροφής στα ηλικιωμένα και εμπερίστατα άτομα, στους ενδεείς και αστέγους. Κάποια Κ.Ε.Α. διαθέτουν ομάδες διανομής φαγητού κατ΄ οίκον, λειτουργούν επίσης ως τράπεζες τροφίμων.

α. Γραφείον Εφημερίας Κοινωνικής Υπηρεσίας

Λειτουργεί από Δευτέρα εως Παρασκευή, εκτός εορτών καί αργιών, 9.00 π.μ. εως 1.00 μ.μ. Τηλ. 2130-174.106-7. Υπεύθυνοι Κοινωνικοί Λειτουργοί· κα Ελ. Αμανατιάδου, κα Ελ. Νασέλου.

β. Κοινωνικά Φαρμακεία

1) Οδ. Απόλλωνος 36, Αθήνα Τ.Κ. 105 56 (πλησίον Γραφείων Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου).

2) Οδ. Στρ. Παπάγου 7, Χαλάνδρι, τηλ. 210-68.99.910 (σε συνεργασία με τον Δήμο Χαλανδρίου).

γ. Πρόγραμμα «ΙΜΑΤΙΟΝ»

Φιλανθρωπικό κατάστημα που ενδύει αστέγους και απόρους. Δ/νση: Σαρρή 30, Αθήνα (Πλατ. Κουμουνδούρου). Το «ΙΜΑΤΙΟΝ» δέχεται ρούχα καθαρά και περι­ποιημένα. Λειτουργεί με εθελοντές απο Δευτέρα εως Παρασκευή 8.30 π.μ. εως 1.30 μ.μ., εκτός αργιών και εορτών. Υπεύθυνος κ. Ιωάννης Βάσσος. Τηλ. 210-5240.070.

δ. Ιδρύματα:

Στέγη Κατακοίτων Γερόντων. Πρόεδρος· ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄. Αντιπρόεδρος· Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος Ίερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μέλος –  Δ/ντής· Αρχιμ. Φιλόθεος Ορφανουδάκης.

Μονάδα «Μαρκοπούλειο»: Λαοδάμαντος 18, Λ. Σκουζέ, 104 44 Αθήναι, Τηλ. 210-5122.757. Fax: 210-5122171, email : stegikatakoitongeronton@gmail.com Αριθμός Κλινών: 44.

Μονάδα «Άγιος Παντελεήμων»: Φυλής 160 & Ιθάκης, 104 46 Αθήνα, Τηλ. 2169004556. Αριθμός Κλινών: 35.

Κέντρον Αποκαταστάσεως Δυσπροσαρμόστων Ατόμων (Κ.Α.Δ.Α. «Δάμαρις»): Ειδικό ίδρυμα εκπαιδεύσεως δυσπροσαρμόστων θηλέων ατόμων με ίδιο Δ.Σ. Πρόεδρος· ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιε­ρώνυμος Β΄. Αντιπρόεδρος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος Ιερας Αρ­χιεπισκοπής Αθηνών. Η λειτουργία ανεστάλη προσωρινώς μέχρι τής ανοικοδομήσεώς του.

Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγ. Αναργύρων – Βαφειαδάκειον: Λει­τουργεί απο τον Οκτώβριο του 1999 στο Δήμο των Αγ. Αναργύρων και εξυπηρε­τεί σήμερα περί τα 200 βρέφη και νήπια. Πρόεδρος· Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄. Αντιπρόεδρος· Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος τής Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Πρόεδρος Διοικούσης Επιτροπής· Πρωτοπρ. Νικόλαος Γιαννακίδης. Προϊσταμένη επί θεμάτων διοικήσεως· κα Αικατερίνη Δαλδάκη, πτυχ. Κοινωνιολογίας. Προϊσταμένη επί του εκπαιδευτικού· κα Παρασκευή Κανελλοπούλου. Τηλ. καί Fax 210-2311.119. Η λειτουργία του Βρε­φονηπιακού Σταθμού γίνεται σε συνεργασία με το «Βαφειαδάκειον» κληροδότημα, του οποίου προεδρεύει ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄.

ε. Ενοριακές Στέγες Γερόντων:
1) Ι. Ν. Άγ Παρασκευής – ομωνύμου Δήμου (Ανδρών και Γυναικών): Ηπείρου 15, Αγ. Παρασκευή Αττικής, 153 41 Αγ. Παρασκευή. Υπεύθυνος· Πρω­τοπρ. Κων/νος Κουνάλης. Τηλ. 210-6526.818. Αριθμός Κλινών· 28.

2) Ι. Ν. Αγ. Ασωμάτων Θησείου (Ανδρών): Γρανικού 4, 104 35 Θησείο, Τηλ. 210-5224.310. Υπεύθυνος· Αρχιμ. Ιγνάτιος Μόσχος. Αριθμός Κλινών· 18.

3) Ι. Ν. Αγ. Ασωμάτων Θησείου (Γυναικών): Μαραθώνος 21, 104 35 Θησείο, Τηλ. 210-5240.803. Υπεύθυνος· Αρχιμ. Ιγνάτιος Μόσχος. Αριθμός Κλινών· 18.

4) Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Κυψέλης (Γυναικών): Κεφαλληνίας 19, 113 61 Κυψέλη, Τηλ. 210-8227.845. Υπεύθυνος· Αρχιμ. Φιλόθεος Νικολάκης. Αριθμός Κλινών· 74.

5) Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Αμπελοκήπων (Γυναικών): Πριήνης καί Σφαέλου, 115 22 Αμπελόκηποι, Τηλ. 210-6428.536. Υπεύθυνος· Πρωτοπρ. Γεώργιος Κίκιζας. Αριθμός Κλινών· 10.

6) Ι. Ν. Αγ. Θεράποντος Ζωγράφου (Γυναικών): Γαλήνης 24, 157 72 Ανω Ιλίσια, Τηλ. 210-7706.807. Υπεύθυνος· Πρεσβ. Παύλος Νεβσεχιρλίογλου. Αριθμός Κλινών· 28.

7) Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Τζιτζιφιών (Ανδρών καί Γυναικών): Αγ. Αποστόλων 5, 176 75 Τζιτζιφιές, Τηλ. 210-9422.021. Υπεύθυνος· Πρωτοπρ. Δημή­τριος Καρβούνης. Αριθμός Κλινών· 17.

8) Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Φιλοπάππου (Γυναικών): Αγράφων 2, 117 41 Φιλοπάππου, Τηλ. 210-9247025. Υπεύθυνος· Πρωτοπρ. Γεώργιος Σχοινάς. Αριθ­μός Κλινών· 11.

9) Ι. Ν. Προφ. Ηλίου Παγκρατίου (Ανδρών καί Γυναικών): Λυσιμάχου 3, 116 33 Παγκράτι. Τηλ. 210-7013.034. Υπεύθυνος· Αρχιμ. Αρσένιος Κωτσόπουλος. Αριθμός Κλινών· 18.

10) Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Καλλιθέας «Ή Αγία Σκέπη» (Γυναικών): Αρι­στείδου καί Έλλης 7, 176 72 Καλλιθέα, Τηλ. 210-9585.585. Υπεύθυνος· Αρχιμ. Παύλος Μπαραμπούτης. Αριθμός Κλινών· 11.

11) Ι. Ν. Αγ. Στυλιανοί Γκύζη (Γυναικών): Αμφικλείας 1, 114 76 Γκύ­ζη, Τηλ. 210-6420.015. Υπεύθυνος· Πρωτοπρ. Αθανάσιος Γιακουμάκης. Αριθμός Κλινών· 20.

12) Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Καλλιθέας (Γυναικών): Πάρνωνος 13, 176 71 Καλλιθέα, Τηλ. 210-9560.943. Υπεύθυνος· Πρεσβ. Μάριος Μαμανέας. Αριθμός Κλινών· 7.

13) Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Σταδίου (Γυναικών): Αρκτίνου 22, 104 45 Πα­γκράτι, Τηλ. 210-7215.122. Υπεύθυνος· Πρωτοπρ. Χρήστος Αργυρόπουλος. Αριθμός Κλινών· 16.

14) Ι. Ν. Ευαγγελιστού Λουκά – Πατησίων (Γυναικών): Καμπούρογλου 4, 111 44 Πατήσια, Τηλ. 210-2230.135. Υπεύθυνος· Πρωτοπρ. Ευτύχιος Κονταδάκης. Αριθμός Κλινών· 16.

Υπό ίδρυση:

15) Ι. Ν. Αγ. Μαρίνης Ιλισίων: Υπεύθυνος· Πρεσβ. Σπυρίδων Κωνσταντής

16) Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Ψυχικού: Υπεύθυνος· Αρχιμ. Χριστόδουλος Κλαδίτης.

στ. Στέγες Φιλοξενίας Αστέγων καί Εμπεριστάτων

1) Ι. Ν. Αγ. Ασωμάτων Θησείου (Ανδρών καί Γυναικών): Γρανικού 24, 104 35 Θησείον, Τηλ. 210-5224.310. Υπεύθυνος· Αρχιμ. Ιγνάτιος Μόσχος. Αριθμός Κλινών· 18.

2) Ι. Ν. Αγ. Ασωμάτων Θησείου (Ανδρών και Γυναικών): Λεωνίδου και Κυναιγείρου, 104 35 Θησείο, Τηλ. 210-3215.551. Υπεύθυνος· Αρχιμ. Ιγνά­τιος Μόσχος. Αριθμός Κλινών· 18.

3) Ι. Ν. Αγ.Κωνταντίνου Κολωνού (Ανδρών και Γυναικών): Πέτρας 122, 104 44 Κολωνός. Τηλ. 210-5132.669. Υπεύθυνος· Αρχιμ. Κλήμης Φιλίππου. Αριθμός Κλινών· 12.

ζ. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

1) Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως: Λειτουργεί απο τον Οκτώβριο του 2000 στην Ενορία Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως, σε κληροδοτηθέν ακίνητο της αειμνή­στου Ζαχαρούλας – Ν. Τάτση, το οποίο αναμορφώθηκε με δαπάνες του Ιωάννου Δ. Ξυνού τη συνδρομή και του «Βαφειαδακείου» Ιδρύματος. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμ­βουλίου· Αρχιμ. Σεραφείμ Δημητρίου. Δ/νση· Σαρωνικού 12 καί Σολωμού, 163 45 Ηλιούπολις. Τηλ. 210-9757.403. Προϊσταμένη – Διευθύνουσα· κ. Τάνια Κολοκούρη.

η.Προγράμματα

1) «Κίνημα Αγάπης»: Συλλέγει, άχρηστα και μη, αντικείμενα πάσης φύσεως (έπιπλα, ηλεκτρ. συσκευές, ράκη, χαρτί κ.α.), τα οποία αξιοποιεί υπέρ του φιλανθρωπικού έργου της Ι. Αρχιεπισκοπής. Υπεύθυνος· Πρωτοπρ. Ηλίας Δροσινός, Τηλ. 210­3223.590.

2) Αιμοδοσία: Πραγματοποιείται επί σειρά ετών σε ενοριακό επίπεδο, με τη συνεργασία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, και δυο φορές ετησίως  στο κέντρο των Αθηνών υπό του Γ.Φ.Τ.

3) Ἐρανος Αγάπης: Συμμετέχουν περίπου 4.500 εθελοντές απο τα Ε.Φ.Τ. κατά τις παραμονές Χριστουγέννων.

4) Διακονία Φυλακών: Πραγματοποιείται με την συνεργασίαν των κοινω­νικών λειτουργών της κοινωνικής υπηρεσίας των φυλακών. Ενισχύει ποικιλοτρόπως, ηθικώς και οικονομικώς.

5) Εκπαιδευτικόν Κέντρον: Η Κοινωνική Υπηρεσία λειτουργεί ως εκπαι­δευτικό κέντρο σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Κοινωνικής Εργασίας.

6) Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Καταπολέμησιν της φτώχειας: Η Χριστιανική Αλληλεγγύη και το Γ.Φ.Τ. αυτής είναι ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Δι­κτύου για την καταπολέμηση της φτώχειας, υπαγομένου στο ομώνυμο Ευρωπαϊκό Δί­κτυο. Υπεύθυνη: κα Ελένη Νασέλου, Κοιν. Λειτουργός.

7) Ενίσχυση Χριστιανικών Οίκογενειών Θράκης: Συμμετέχουν 100 Ε.Φ.Τ. στό Πρόγραμμα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Ενίσχυ­ση των Χριστιανικών Οίκογενειών της Θράκης με 144.000,00 ευρώ ετησίως.

8) Κινητή Μονάδα Πρωτοβαθμίου Φροντίδος Υγείας: Επισκέπτεται εκ περιτροπής τις Ενορίες της Ί. Αρχιεπισκοπής. Ομάδα εθελοντών “Ιατρών υπό τον κ. Γρηγόριον Λακιώτην προσφέρει υπηρεσίες στους προσερχομένους. Υπεύθυνος Προ­γράμματος· κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Τηλ. 2130-164105.

9) Στήριξις Αστέγων: Εβδομαδιαίες επισκέψεις διά φιλικήν και ηθική στήριξη. Υπεύθυνος· Αρχιμ. Αλέξιος Γιαννιός.

3. ΚΕΝΤΡΟΝ ΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ (Κ.Ε.Σ.Ο.)

Το Κέντρο Στήριξης Οικογενείας (ΚΕ.Σ.Ο.) ιδρύθηκε το 1999 με Απόφαση της Ιερας Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και λειτούργησε ως Υπηρεσία της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και του τότε Ιδρύματος Ποιμαντικής Διακονίας μέ­χρι τον Ιανουάριο του 2012. Απο τον Ιανουάριο του 2013, με απόφαση του Μακ. Αρ­χιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ και της Διαρκούς Ιερας Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος το Κέντρο Στήριξης της Οίκογενείας (ΚΕ.Σ.Ο.) μετετράπη σε Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΦΕΚ 197, 5.2.2013, Τεύχος Β).

Πρόεδρος· ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώ­νυμος Β΄, αναπληρούμενος υπό του Θεοφιλ. Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Δ/ντού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τακτικά Μέλη του Δ.Σ.· Πρωτοπρ. Νικόλαος Αργυρόπουλος, Πρεσβ. Χρήστος Βλάχος, κ. Γεώργιος Ζώης εφέτης ε.τ., πρώην Πρόεδρος Πρωτοδικών, Γενικός Γραμματεύς· κα Ευγενία Τσουμάνη, Νομικός, πρώην Βουλευτής Επικρατείας καί πρώην Γ.Γ. Ισότητας τών Φύ­λων. Αναπληρωματικά Μέλη· Πρωτοπρ. Ιωάννης Λάμπρου, κα Μαρία Τάταρη, αρχι­τέκτων, κα Μαίρη Θεοδωροπούλου καί κ. Δημήτριος Παπαευαγγέλου, συνταξιούχος Ιατρός-Γυναικολόγος. Διευθύντρια· κα Μαίρη Πίνη, Δημοσιογράφος (Μέλος τής ΕΣΗ- ΕΑ). Γραμματεύς· κα Μαρία Καραποστόλη – Νικολάου, Οίκονομολόγος. Κοινωνική Υπηρεσία· κα Βασιλική Ψαρέλη, Κοινωνική Λειτουργός καί κα Καλλιόπη Ζούλια, Επι­σκέπτρια Υγείας. Ψυχολόγος· κα Κων/να Δήμα. Νομική Υπηρεσία· κ. Ιωάννης καί κ. Κων/νος Πίνης-Μουζάκας. Ευτρεπίστρια· κα Αθηνα Χολίδου.

Έδρα· Οδ. Ακαδημίας 95, 4ος Οροφος. Τ.Κ. 10677 Αθήνα. Τηλ. 210-3811.274 & 210-3841.536, Fax. 210-3811.959, Δ/νση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου· keso@otenet.gr, Ιστοσελίδες· www.kesoiaa.gr καί www.facebook.com/kesoiaa . Επίσης το ΚΕ.Σ.Ο. συνεργάζεται με τις ιστοσελίδες www.iaath.gr & www.ecclesia.gr καθώς και το Εκκλησιαστικό Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 fm.

Το ΚΕ.Σ.Ο. διαθέτει Κέντρο Υποδομής και Ενημερώσεως, Κοινωνική Υπηρε­σία, Τμήμα Ψυχολογικής Στηρίξεως και Νομικόν Τμήμα, ενώ συνεργάζεται με την Κινητή Μονάδα Ιατρικής Περίθαλψης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνων, τα Κοινωνικά Ιατρεία, την «Αποστολή», τα Μαιευτήρια «Ιασώ» και «Ρέα», το ιδιωτικό «Διαγνω­στικό Κέντρο Κυψέλης», τα Τ.Ε.Ι. Αθηνών, την Εθνική Σχολή Δημοσίου Υγείας, την Μονάδα Ανακουφιστικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα Νοσοκομεία «Ελπίς» καί «Αρεταίειο», το Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού, τον Δικηγορι­κό Σύλλογο Αθηνων (Δ.Σ.Α.), τους Συλλόγους Καρκινοπαθών «Σύλλογος Καρκι­νοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι», Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής», «Κοινωφελής Μη Κερδοσκοπική Οργάνωσις Φίλων του Καρκίνου Μείνε Δυνατός», «Ίδρυμα Τζένη Καρέζη», καθώς και με το Χωρέμειο Ίδρυμα Πρόωρης Εφηβείας του Νοσοκομείου Παίδων, το Κοργιαλένειο Ίδρυμα του Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού, το Ίδρυμα Αποκατάστασης Ανα­πήρων, την Ελληνική Μαστολογική Εταιρεία, το «Χατζηπατέρειο» Κέντρον Αποκα­ταστάσεως Σπαστικών Παιδιών, τον Δήμο Αθηναίων καθώς αλλους φορείς καί Μ.Κ.Ο.

4. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Ιδρύθηκε το 1917 και εχει προστατεύσει χιλιάδες παιδιά έως σήμερα. Πρόεδρος· ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Β΄ Αντι­πρόεδρος· Πρωτοπρ. Θωμάς Χρυσικός. Δ/ντής κ. Κοσμας Δημακόπουλος. Δ/νση: Απόλλωνος 28, Τ.Κ. 166 71 Βουλιαγμένη. Τηλ. 210-8961.957. Fax 210-8962.074.

5. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 

Εκκλησιαστικό Ίδρυμα

"Γραμματεία Αντιμετώπισης Ανθρωπιστικής Κρίσης"

Η Εκκλησία μας αποτέλεσε πάντα το στήριγμα όλων των ανθρώπων που είχαν ανάγκη βοηθείας, χωρίς να κάνει εξαιρέσεις ούτε διακρίσεις. Σήμερα αυτή η βοήθεια έχει εξελιχθεί σε μεγάλο εθνικό ζήτημα. Οι ανάγκες  όλο και μεγαλώνουν ξεπερνώντας πλέον κατά πολύ, τις δυνατότητες της εκκλησίας μας.  Τελευταία η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας προσθέτει ένα ακόμα δυσβάστακτο βάρος και απαιτεί την συνεργασία και τη συνένωση των δυνάμεων μας για την αντιμετώπιση του.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος Β' ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της εποχής  αποφάσισε και έθεσε τις δυνάμεις, τις δομές και τους διαθέσιμους πόρους της Εκκλησίας, ανθρώπινους και υλικούς, σε κάθε σημείο της επικράτειας στην υπηρεσία τόσο των συμπολιτών μας, όσο και των προσφύγων  που έχουν ανάγκη.

Αναγνωρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες, ως, ανέλαβε την πρωτοβουλία και συνέστησε ειδικό αυτοτελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα (ΦΕΚ 1634/ 9 Ιουνίου 2016) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την επωνυμία «Γραμματεία Καταπολέμησης Ανθρωπιστικής Κρίσης»,   κατόπιν της από 10.12.2015 σχετικής αποφάσεως της  Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο Β' ως πρόεδρο , τον πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Φαρμάκη ως Γενικό Γραμματέα, τον κ. Αριστομένη Συγγρό ως αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και Ταμία  και τον καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Φωτιάδη ως μέλος.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα Εκκλησιαστικό Επιχειρησιακό Κέντρο που ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της ΕΕ και θα αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την  ανθρωπιστική κρίση και το προσφυγικό πρόβλημα , αξιοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων της αποκεντρωμένης οργάνωσης των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας.

Η Γραμματεία προχωρά σε συνεργασίες με τόσο με τούς ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και όλους τούς εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς παράγοντες υπογραμμίζοντας την  διαθεσιμότητα μας στην καταπολέμηση της ανθρωπιστικής αλλά και προσφυγικής κρίσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στη σημερινή δύσκολη συγκυρία κρίθηκε απαραίτητη η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση των δομών, πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας σε όλες τις διαθέσιμες δομές. Γνωρίζοντας ότι ο αντίστοιχος σχεδιασμός έχει ξεκινήσει τόσο σε επίπεδο κρατών όσο και σε επίπεδο διεθνών φορέων, η Εκκλησία προχώρησε στην αντίστοιχη διαδικασία.

Η Γραμματεία αποτελεί τον κύριο μοχλό που θα συντονίζει δράσεις που απαιτούν τη συνεργασία περισσοτέρων δομών σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και δημιουργήθηκε με σκοπό την επιτελική επιχειρησιακή διαχείριση των δομών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της χώρας μέσω προγραμματικών συμβάσεων (όπου αυτές χρειάζονται) τόσο με άλλες Εκκλησιαστικές αρχές και φιλανθρωπικές δομές, όσο και αυτό είναι πολύ σημαντικό, με κρατικές αρχές και διεθνείς οργανισμούς, καθιστώντας τη Γραμματεία, Εκκλησιαστικό Επιχειρησιακό Κέντρο πανελλαδικής εμβέλειας.

Το Ίδρυμά μας είναι σε θέση να ολοκληρώσει με επιτυχία κάθε έργο που θα του ανατεθεί (είτε μέσω συνεργασιών, είτε αποκλειστικά), κυρίως αν αυτό αφορά συνολικά την χώρα. Για την εξυπηρέτηση και την καλύτερη οργάνωση και διοίκηση των δράσεων που απαιτούνται σε τέτοιες περιπτώσεις μεγάλων και πανελλαδικής εμβέλειας δράσεων και κυρίως για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, την κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και την ομαλή συνεργασία τόσο με τις κρατικές, αλλά και ιδιωτικές δομές, η Γραμματεία έχει την τεχνογνωσία και τούς κατάλληλους ανθρώπους που θα το φέρουν σε πέρας.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η  ομογενοποίηση των δράσεων και των διαδικασιών της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων στο σύνολο της Επικράτειας.

Η Γραμματεία  Καταπολέμησης Ανθρωπιστικής Κρίσης προσβλέπει στην συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών. 

Περισσότερες λεπτομέρειες δύναται να σας παρέχει ο Γενικός Γραμματέας της Γραμματείας ,  Αρχιμανδρίτης  κ. Νικόδημος Φαρμάκης όπου και μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του για αποστολή  στοιχείων η διευκρινήσεις ( "Γραμματεία Καταπολέμησης Ανθρωπιστικής Κρίσης" - Αγ. Φιλοθέης 19, Email: info@humanitariancs.org , τηλ.: 210-3352380).