Πατριάρχης των Κοπτών κ. Θεόδωρος: «Η Εκκλησία της Ελλάδος ανταποκρίθηκε άμεσα στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση»

Επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος πραγματοποιεί αυτές τις μέρες ο Πάπας και Πατριάρχης των Κοπτών κ. Θεόδωρος. Μετά την άφιξή του, το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πατριάρχης Θεόδωρος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν μαζί τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή».
Ο Πατριάρχης των Κοπτών στην προσφώνησή του αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις των δυο λαών και κυρίως των δυο Εκκλησιών τονίζοντας ότι «οι μεταξύ των δύο Λαών, Ελλήνων και Αιγυπτίων Χριστιανών, θερμοί δεσμοί αδελφοσύνης ανανεώνονται στο διάβα των αιώνων, αφού στην Αίγυπτο υπάρχει παλαιόθεν Ελληνική Κοινότητα, ενώ και η Ελλάδα σήμερα φιλοξενεί αδελφικά και με αγάπη Χριστού Κόπτες Χριστιανούς στην Αθήνα».
Ευχήθηκε «σύντομα ο Ελληνικός Λαός – με τη βοήθεια του Αγίου Θεού, να καταφέρει να υπερβεί την κρίση και να επιστρέψει και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας» και χαρακτήρισε εκπληκτικό το έργο της «Αποστολής» λέγοντας ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος υπό την πνευματική καθηγεσία του Μακαριωτάτου Προκαθημένου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου του Β΄, ανταποκρίθηκε άμεσα και στις δύο αυτές προκλήσεις των καιρών μας, δηλαδή στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και στην εγχώρια οικονομική και κοινωνική κρίση, με την «Αποστολή», θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο αρωγής προς όλους τους συνανθρώπους μας, Χριστιανούς και μη, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς δίδοντας ταπεινή μαρτυρία της Χριστιανικής πίστεώς μας δια των αγαθών έργων».
Σήμερα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ζουν πάνω από 4.000 Αιγύπτιοι Κόπτες. Στην Αίγυπτο, οι Κόπτες αποτελούν τον σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό στην Μέση Ανατολή, καθώς και την σημαντικότερη εθνοθρησκευτική μειονότητα στην περιοχή, με εκτιμώμενο ποσοστό της τάξεως του 10% επί του συνόλου του πληθυσμού της Αιγύπτου. Η Κοπτική γλώσσα είναι άμεσος απόγονος της αρχαίας αιγυπτιακής και το κοπτικό αλφάβητο αποτελεί τροποποιημένη μορφή του ελληνικού αλφάβητου. Ως ζώσα γλώσσα καθημερινής επικοινωνίας η Κοπτική άνθισε από το 200 έως το 1100 κι επιβιώνει σήμερα ως λειτουργική γλώσσα της Κοπτικής Εκκλησίας.
Ο Πατριάρχης των Κοπτών Θεόδωρος αναχωρεί από την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.