ΠΡΑΞΗ:«Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Οδού Ψαρών στο Μεταξουργείο», με κωδικό ΟΠΣ 5010861 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική ΠΕΠ «ΑΤΤΙΚΗ 2014-20»

Συνοπτική Περιγραφή Πράξης 

Η πράξη με τίτλο «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Οδού Ψαρών στο Μεταξουργείο» είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική ΠΕΠ «ΑΤΤΙΚΗ 2014-20» με κωδικό ΟΠΣ 5010861.

Ο Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου επί της οδού Ψαρρών στο Μεταξουργείο κατασκευάσθηκε το 1907, ενώ ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες τελείωσαν το 1910, και είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο. Πρόκειται για ένα τυπικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοελληνικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και αποτελεί τον πρώτο ναό της Αθήνας που φέρει το όνομα του Αποστόλου Παύλου. Μετά τους σεισμούς του 1999 στον Ιερό Ναό εμφανίστηκαν ρηγματώσεις διαφόρων διαστάσεων και διατομών σε όλα τα δομικά του μέρη, ενώ και οι αντοχές του συνδετικού κονιάματος των λιθοδομών έχουν μειωθεί. Δεν έχουν παρατηρηθεί καθιζήσεις, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εργασίες συντήρησης/επισκευής στο Ναό.

Στο πλαίσιο της πράξης πρόκειται να διενεργηθούν οι παρακάτω βασικές εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του σημαντικού αυτού μνημείου:

Αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, τόσο του ξύλινου φέροντος οργανισμού της όσο και της επικάλυψής της με κεραμίδια, συναφείς εργασίες (όπως λούκια) και παράλληλη θερμομόνωσή της.

Αντικατάσταση των μολυβδόφυλλων της στέγης.

Επισκευή των ζημιών των επιχρισμάτων των εσωτερικών και εξωτερικών λιθοδομών και ανάδειξη του Ιερού Ναού.

Εργασίες ηλεκτρομηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Σκοπός της πράξης είναι η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του εν λόγω μνημείου, η οποία κρίθηκε αναγκαία κατόπιν του από 26.10.2017 σχετικού Πρακτικού 31 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γραμματεία Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Με την υλοποίηση της Πράξης πρόκειται να προφυλαχθεί, να διασωθεί και να αναδειχθεί ένα μεγάλης σπουδαιότητας μνημείο (ιστορικό διατηρητέο μνημείο, προστατευόμενο από τον Αρχαιολογικό Νόμο) σημαντικού θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ωφελούμενος πληθυσμός είναι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας καθώς και οι επισκέπτες της.

Τρόπος υλοποίησης

Η Πράξη πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω 1 υποέργου, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών των εγκεκριμένων μελετών.  Η υλοποίηση του Υποέργου πρόκειται να ανατεθεί σε ανάδοχο μέσα από ανοικτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, σύμφωνα με το ν.4412/16.

Παραδοτέα

Στο πλαίσιο της Πράξης πρόκειται να συντηρηθεί, να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί το Καθολικό Μετόχι της Αγίας Φιλοθέης στο Μαρούσι. Οι επιμέρους εργασίες, οι οποίες αποτελούν και τα παραδοτέα του έργου, αναφέρονται στην ανωτέρω περιγραφή του έργου, σύμφωνα με την μελέτη που εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟΑ.

Προϋπολογισμός

Η Πράξη έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.310.370,50€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Χρονοδιάγραμμα

Το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα της Πράξης είναι από την 31.10.2018 έως και την 30.6.2022.

 

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. (Ανενεργό λόγω Covid-19).

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση (Κανένα διαθέσιμο)

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.