ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Αρχιεπίσκοπος

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β΄ (κατά κόσμο Ιωάννης Λιάπης) γεννήθηκε το έτος 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Αρχαιολογίας) και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τις μεταπτυχιακές του σπουδές τις πραγματοποίησε στο Graz της Αυστρίας, στο Regenburg και το Μόναχο της Γερμανίας. Εργάστηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα και ως φιλόλογος σε Γυμνάσια της χώρας.

Διάκονος και πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το έτος 1967. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας (1967-1978), ως Ηγούμενος των Ι. Μονών Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σαγματά (1971-1977) και του Οσ. Λουκά (1977-1981), ως Γραμματέας και κατόπιν ως Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (1978-1981).

Το έτος 1981 εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.

Συμμετείχε σε διάφορες εκκλησιαστικές επιτροπές και εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έχει επιτελέσει πλούσιο κοινωνικό έργο και είναι συγγραφέας πολλών άρθρων, μελετών και βιβλίων θεολογικού, κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου. Στις 7 Φεβρουαρίου 2008 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Μητροπολιτικό Συμβούλιο

Πρόεδρος· Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β´,
αναπληρούμενος υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Α.Α. Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη
Τακτικά Μέλη
 1. Πρωτοπρ. Ηλίας Δροσινός
 2. Πρωτοπρ. Αντώνιος Πινακούλας
 3. κ. Πολυζώης Κομνηνακίδης,
  Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
 4. κ. Χρήστος Παπακώστας,
  Πτυχ. Οικον. Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.
 5. κ. Χρήστος Ρώμας, Εκκλ. Σύμβουλος
 6. κ. Ευστάθιος Πεκιάς, Εκκλ. Σύμβουλος

Γραμματεύς· Πρωτοπρ. Νικόλαος Λαδάς, 210-3352.335
Αναπληρωτής·Αρχιμ.Δωρόθεος Κιούσης , 210-3352.338

Αναπληρωματικά Μέλη

 1. Πρωτοπρ. Βασίλειος Χαβάτζας
 2. Πρωτοπρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος
 3. κ. Νικόλαος Φαραντούρης, Δικηγόρος
 4. κ. Σπυρίδων Μπουραντάς,
  Πτυχ. Σχολής Διοικ. & Οικον.
  Τμήμα Λογιστικής Α.Τ.Ε.Ι. Πειραιώς
 5. κ. Αντώνιος Ζωρζιδάκης, Εκκλ. Σύμβουλος
 6. κ. Γεράσιμος Αγγελής, Εκκλ. Σύμβουλος
Άνευ ψήφου
 1. Αρχιμ. Ευγένιος Παντζαρίδης,
  Αν. Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος
 2. κ. Ηλίας Κουρεντής,
  Προϊστάμενος Δ/νσεως Οικονομικών
 3. κ. Θεόδωρος Χαμάλης,
  Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας
 4. κ. Ιωάννης Κατσέλης, Δικηγόρος,
  Προϊστάμενος Νομικής Υπηρεσίας

Πρωτοσύγκελλος

Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1975. Σπούδασε Θεολογία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας, στο οποίο εκπονεί και την μεταπτυχιακή του εργασία στον τομέα της Λειτουργικής, με τίτλο «Εγκωμιαστικός Λόγος στους Αγίους Αναργύρους Κύρο και Ιωάννη». Είναι διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Πειραιώς. Τυγχάνει διπλωματούχος της Αγγλικής Γλώσσης, γνώστης δε της Ιταλικής. Χειροτονήθηκε διάκονος το 2000 και πρεσβύτερος το 2004.  Από το 2000 έως το 2010 υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και από το 2010 έως τον διορισμό του ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (2019) υπηρετούσε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως. Είναι μέλος της Υποεπιτροπής Διπτύχων. Από το 2004 υπηρετεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Άρεως Γκύζη, ως Προϊστάμενος και Υπεύθυνος του τομέα Νεότητος.

Τηλ. 210-3352.304
Fax. 210-3224.673
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος

Αρχιμ. Ιάκωβος Ανδριόπουλος

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Hohenstaufen Gymnasium και στο Kaiserslautern της Γερμανίας. Αποφοίτησε από την Θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο της Exeter με αντικείμενο τον «Εθνοφυλετισμό» και «Το Πρόσωπο του Πρόσφυγα». Μιλάει την αγγλική και ελληνική γλώσσα ως μητρικές γλώσσες, και επιπλέον μιλάει ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά. Έχει ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα. Διετέλεσε με επιτυχία γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων και κοινωνικών προγραμμάτων της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας. Μέχρι και σήμερα συμμετέχει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου  των Εκκλησιών της Ευρώπης για την μετανάστευση (CCME), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της PMC ΑΕ καθώς και  αναπληρωματικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Council of European Churches. Διετέλεσε εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και μέλος της Αντιπροσωπείας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών. Από το έτος 2020 έως και σήμερα τέλεσε χρέη Διευθυντού Ανάπτυξης στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών με επιτυχία. Διετέλεσε προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Χαλκηδόνας και είναι χειροτονία του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή υπηρετεί στον Ι. Ν. Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Τηλ. 210 3352382
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                                      


Βοηθοί Επίσκοποι

Οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες:
 • Αχαΐας κ. Αθανάσιος
 • Θερμοπυλών κ. Ιωάννης
 • Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός,
 • Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος
 • Κορωνείας κ. Παντελεήμων
 • Νεοχωρίου κ. Παύλος
 • Θαυμακού κ. Ιάκωβος
Οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι:
 • Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος
 • Ευρίπου κ. Χρυσόστομος
 • Ωρεών κ. Φιλόθεος
 • Ρωγών κ. Φιλόθεος
Ιεροκήρυκες:
Ν.1811/1988(πρ.ΟΔΕΠ)
 • Αρχιμ.Φιλόθεος Δέδες

 • Αρχιμ.Ιωήλ Κωνστάνταρος

Τακτικοί
 • Αρχιμ.Νεκτάριος Καρσιώτης
 • Αρχιμ.Θεολόγος Αλεξανδράκης
Επισκοπικό Δικαστήριο:
Πρόεδρος
 • Ο Μακ. Αρχιεπισκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β΄, αναπληρούμενος υπό του Πανιερ. Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου.
Τακτικά Μέλη
 • Πρωτοπρ. Σάββας Γεωργιάδης
 • Πρωτοπρ. Παναγιώτης Χαβάτζας
Αναπληρωματικά Μέλη
 • Πρωτοπρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος
 • Πρωτοπρ.Αντώνιος Πινακούλας
Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. (Ανενεργό λόγω Covid-19).

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση (Κανένα διαθέσιμο)

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.