ΠΡΑΞΗ: «Συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Θησείου», με Κωδικό ΟΠΣ 5010752 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020»

Συνοπτική Περιγραφή Πράξης -

Η Πράξη με τίτλο «Συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Θησείου», η οποία είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» με Κωδικό ΟΠΣ 5010752 αφορά την  καλλιτεχνική αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας Θησείου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας Θησείου αποτελεί ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο, αλλά και σημείο σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος, με διεθνή αναγνωρισιμότητα, στο Κέντρο των Αθηνών. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας Θησείου βρίσκεται στον λόφο του Αστεροσκοπείου και σε μεγάλο βαθμό είναι λαξευμένος μέσα στον βράχο της νοτιοανατολικής γωνίας της σημερινής νεότερης ομώνυμης εκκλησίας, ενώ επιπλέον είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με ένα μεγάλο κεντρικό τρούλο και τέσσερις μικρότερους στα γωνιακά διαμερίσματα και αποτελεί προέκταση του αρχικού υπόγειου ναϊσκου από τον οποίο εξέχει μόνο ο τρούλος. Αρχικά (1921) είχε σχεδιαστεί από τον Ερνέστο Τσίλλερ, αλλά τελικά οικοδομήθηκε με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα Αχιλλέα Γεωργιάδη και ολοκληρώθηκε το 1927. Το 1993 ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του εξωτερικού του κτιρίου, οι οποίες και έλαβαν τέλος το 1997. Οι τοιχογραφίες, η καλλιτεχνική αποκατάσταση των οποίων αφορά το αντικείμενο του παρόντος έργου, φιλοτεχνήθηκαν τμηματικά από το 1934 έως το 1961, ενώ στον υπόγειο ναϊσκο έχουν αποκαλυφθεί επάλληλα στρώματα τοιχογραφιών που χρονολογούνται νωρίτερα από το 13ο αιώνα.

Στο πλαίσιο της Πράξης πρόκειται να υλοποιηθεί:

Στερέωση υποστρώματος των τοιχογραφιών,

Στερέωση ζωγραφικού στρώματος των τοιχογραφιών,

Σφράγιση ρωγμών των τοιχογραφιών,

Χρωματική αποκατάσταση των τοιχογραφιών και

Καθαρισμός ζωγραφικής επιφάνειας των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού.

Σκοπός της Πράξης είναι να προφυλαχθεί, να διασωθεί και να αναδειχθεί ένα μεγάλης σπουδαιότητας μνημείο (ιστορικό διατηρητέο μνημείο, προστατευόμενο από τον Αρχαιολογικό Νόμο) σημαντικού θρησκευτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, η συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του οποίου κρίθηκε αναγκαία βάσει του με αρ. πρωτ. ΕΔΕΠΟΛ/Α/ΠΕΠ/ ΑΤΤΙΚΗ 14-20/1578 εγγράφου της ΕΔΕΠΟΛ.

Επιπλέον, η πράξη αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση της επισκεψιμότητας του εν λόγω μνημείου, στην ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας, της εικόνας και της ιστορίας της Περιφέρειας Αττικής και στη δημιουργία πρόσθετου τουριστικού ενδιαφέροντος, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της ως διεθνώς αναγνωρίσιμου τουριστικού προορισμού.

Ωφελούμενος πληθυσμός είναι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας καθώς και οι επισκέπτες της

Τρόπος υλοποίησης

Η Πράξη θα υλοποιηθεί με ένα Υποέργο, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των εργασιών, και για το οποίο θα διενεργηθεί διεθνής δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός μέσω ΕΣΗΔΗΣ σύμφωνα με το Νόμο 4412/2016.

Παραδοτέα

Τα παραδοτέα του έργου αφορούν στα κάτωθι:- Στερέωση υποστρώματος των τοιχογραφιών του Ναού, συνολικού εμβαδού 650 τ.μ. περίπου με απόκλιση ± 10%- Στερέωση ζωγραφικού στρώματος των τοιχογραφιών του Ναού, συνολικού εμβαδού 750 τ.μ. περίπου με απόκλιση ± 10%- Σφράγιση ρωγμών των τοιχογραφιών του Ναού, συνολικού εμβαδού 750 τ.μ. περίπου με απόκλιση ± 10%- Χρωματική αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ναού, συνολικού εμβαδού 500 τ.μ. περίπου με απόκλιση ± 10% και- Καθαρισμός ζωγραφικής επιφάνειας των τοιχογραφιών του Ναού, συνολικού εμβαδού 1940 τ.μ. περίπου με απόκλιση ± 10%

Προϋπολογισμός

Η Πράξη έχει συνολικό προϋπολογισμό 250.790,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Χρονοδιάγραμμα

Το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα της Πράξης είναι από την 11.5.2018 έως και την 31.12.2021.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.