Μελέτιος Μεταξάκης (1918-1920)

Μετά την καθαίρεση του Θεόκλητου από το Ανώτατο αποτελούμενο από Αρχιερείς Δικαστήριο, διάδοχός του εξελέγη από την «αριστίνδην» Σύνοδο ο Μελέτιος Μεταξάκης. Κρητικός στην καταγωγή, γεννήθηκε την 21η Σεπτεμβρίου 1871. Προηγουμένως (1910-1918) είχε χρηματίσει Μητροπολίτης Κιτίου της Κύπρου. Η άνοδός του στον θρόνο των Αθηνών έγινε  σε  περίοδο πολιτικής και εκκλησιαστικής αναταραχής. Παρά ταύτα ο Μελέτιος αναδείχθηκε δραστήρια και φλογερή ορθόδοξη προσωπικότητα, προικισμένη με πολλές και σπάνιες ικανότητες. Ίδρυσε τα περιοδικά «Εκκλησιαστικός Κήρυξ» και «Καινή Διδαχή» και ακόμη την «Στέγην της Εκκλησίας» (το σημερινό Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης). Ενδιαφέρθηκε για τη μόρφωση του Κλήρου, επέβλεψε στην αγορά εκκλησιαστικού Τυπογραφείου, συνέταξε νέο κανονισμό διοίκησης της Εκκλησίας και ανέλαβε περιοδείες εντός της Ελλάδος και στο Εξωτερικό. Όταν επανήλθε ο Θεόκλητος στον θρόνο ο Μελέτιος απομακρύνθηκε από την Αθήνα. Εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης (25-11-1921) παραμένοντας στον θρόνο μόνο 17 μήνες. Την 20ή Μαΐου 1926 εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας, όπου και απεβίωσε την 28η Ιουλίου 1935, αφήνοντας έργο μεγάλο και πολυσχιδές, εκκλησιαστικό και συγγραφικό.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. (Ανενεργό λόγω Covid-19).

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση (Κανένα διαθέσιμο)

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.