Xριστόδουλος Παρασκευαΐδης (1998- 2008)

Διάδοχος αντάξιος των σεβάσμιων προκατόχων του ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Χριστόδουλος γεννήθηκε στην Ξάνθη το έτος 1939. Πτυχιούχος της Νομικής και της Θεολογικής Σχολής, διδάκτορας Θεολογίας, γλωσσομαθής και συγγραφέας πολλών επιστημονικών και εποικοδομητικών βιβλίων, εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος το 1974, σε ηλικία 35 ετών, ενώ την 28η Απριλίου 1998 ανήλθε στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών. Η άνοδος του κ. Χριστοδούλου στον θρόνο των Αθηνών έμελλε να αποδείξει περίτρανα ότι διέθετε σπάνια ηγετικά χαρίσματα και δημιουργικό εκκλησιαστικό φρόνημα. Από τη φύση του ακαταπόνητος και πλούσιος σε πνευματικά χαρίσματα και αρετές, εργάζεται άοκνα, έχοντας ως κίνητρο της φιλοπονίας του την πίστη στον Χριστό και στην Εκκλησία και την αγάπη του προς τον άνθρωπο. Ασυμβίβαστος προς τις κοινωνικές συμβατικότητες και έχοντας οξεία την ιστορική όραση, βαθιά την πίστη στις πνευματικές αρετές της ελληνικής φυλής και στην ελληνοχριστιανική αποστολή του Έθνους μας, υπεραμύνεται του δικαιώματος της Εκκλησίας να πρωταγωνιστεί στις κοινωνικές επάλξεις, ασκώντας ισχυρότατη επίδραση στον λαό, με την παρρησία του, την ανιδιοτέλεια του βίου του, τα υψηλά υπέρ της Εκκλησίας και του Έθνους οράματα, με τους ποικίλους αγώνες του και τις πολυπληθείς συγγραφές του. Το έργο το οποίο είχε επιτελέσει μέχρι τον θάνατό του ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος από πολλούς θαυμάζεται και επαινείται. Υπήρχαν όμως και εκείνοι οι οποίοι το πολεμούσαν και συστηματικά το διέβαλλαν. Παρέμενε όμως αμετακίνητος στις αρχές του, γιατί γνώριζε καλά ότι «ο Έλληνας Ιεράρχης βρίσκεται συχνά μπροστά σε ιστορικές ώρες, κατά τις οποίες θα πρέπει να παλέψει για τα δίκαια του Έθνους. Δεν είναι μόνον η πίστις που τον κινεί, αλλά και το Έθνος. Αυτή η συνάφεια Εκκλησίας και Έθνους που σήμερα κάποιους σκανδαλίζει, υπήρξεν η βάσις της παραδόσεως. Και κάθε Έλληνας Ιεράρχης είναι συχνά υποχρεωμένος να αγωνισθή καθοδηγούμενος από τα οράματα που σαρκώνει η παράδοση». Με δεδομένη την αρχή αυτή αγωνιζόταν με κάθε τρόπο και καθοδηγούσε το σκάφος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μέχρι την ώρα του μακαρίου θανάτου του, στις 5.15 π.μ. τα ξημερώματα της Δευτέρας της 28ης Ιανουαρίου 2008.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. (Ανενεργό λόγω Covid-19).

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση (Κανένα διαθέσιμο)

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.