Εκδήλωση της Βιβλιοθήκης «Ιερώνυμος Β’» για τις επιπτώσεις του καρκίνου στην οικογένεια και τον τρόπο διαχείρισης της ασθένειας


22 Σεπτεμβρίου 2022

DSC2284
DSC2300
DSC2402
DSC2404
DSC2448
DSC2506
DSC2584
DSC2603

Οι συνέπειες της νόσου του καρκίνου και οι διαστάσεις της σε ιατρικό, κοινωνικό, ψυχολογικό επίπεδο για τους ασθενείς και το περιβάλλον τους, αλλά και η πνευματική αντιμετώπιση της ασθένειας, αναλύθηκαν χθες το απόγευμα στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα “Οι επιπτώσεις του καρκίνου στην οικογένεια”. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε η “Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’” και ο φορέας Women Act στον συνεδριακό χώρο της Βιβλιοθήκης στα Οινόφυτα Βοιωτίας, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εκπροσώπων της Πολιτείας και της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας και πλήθους κόσμου.

Η κυρία Μίνα Γκάγκα, Αν. Υπουργός Υγείας και Συντονίστρια / Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», αναφέρθηκε στη νόσο και την υποστήριξη που παρέχει το κράτος μέσω ειδικών προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας τον τρόπο επίλυσης των ζητημάτων που προκύπτουν εξαιτίας της ασθένειας (χημειοθεραπείες κ.λπ.).

Ο Αρχιμανδρίτης Dr. Απόστολος Καβαλιώτης, Διευθυντής του γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Ι.Α.Α.,  υπογράμμισε τις επιπτώσεις του καρκίνου στην οικογένεια, ιδιαίτερα στην ψυχολογία του ασθενούς και των μελών της οικογένειας. Τόνισε την εξαιρετική σημασία που έχει η παρουσία των ιερέων στα αντικαρκινικά νοσοκομεία και στην πνευματική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν σε ασθενείς και συγγενείς ασθενών.

Ο κ. Γεώργιος Βρακάς, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής και Διευθυντής του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού και Παγκρέατος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Γκέινσβιλ των ΗΠΑ μίλησε διαδικτυακά και ανέλυσε το καθαρά ιατρικό - χειρουργικό κομμάτι της ασθένειας. Αναφέρθηκε στην θεραπεία μέσω των μεταμοσχεύσεων και τις νέες φαρμακευτικές αγωγές σε Ευρώπη και ΗΠΑ και τα αποτελέσματα που έχουν στην ίαση της ασθένειας.

Από την πλευρά της η κυρία Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Ογκολογίας και Διευθύντρια Β’ Παθολογικής Κλινικής στο Αττικό Νοσοκομείο, αναφέρθηκε με την ιδιότητα της ογκολόγου στη θεραπεία της ασθένειας, συνέκρινε τα όσα ακολουθούνται στις ΗΠΑ και την Ελλάδα από τα νοσοκομεία και υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης των ασθενών ιατρικά και νοσηλευτικά.

Η κυρία Πόπη Καλαϊτζή, ιατρός φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης, υπ. διδάκτορας ΕΚΠΑ, μίλησε για τους τομείς ενίσχυσης των ασθενών και υπογράμμισε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης της ελληνικής κοινότητας. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του Μακαριωτάτου, ο οποίος μίλησε για τη νόσο και την επαφή που είχε, από την περίοδο που ήταν μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας μέχρι σήμερα, με ασθενείς και με τους χώρους των νοσοκομείων. Τόνισε πως χρειάζεται υποστήριξη των νοσοκομείων στην Περιφέρεια και σημείωσε πως χρειάζεται ιδιαίτερη ποιμαντική και πνευματική μέριμνα για τους ασθενείς. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα του μακαριστού πατρός Αδαμαντίου Αυγουστίδη και στη συμβολή της ψυχολογίας στην αντιμετώπιση κάθε ασθένειας. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως με προτροπή του Αρχιεπισκόπου, ο μακαριστός π. Αδαμάντιος ασχολήθηκε με την ψυχιατρική και συνέβαλε επιστημονικά στην αποϊδρυματοποίηση του Ψυχιατρείου Λέρου.

Από την πλευρά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος χαιρέτισε την εκδήλωση και υπογράμμισε τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην περιφέρεια και στα νοσηλευτικά ιδρύματα για να έρθουν, όπως είπε, καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Τέλος, η κυρία Αδαμαντία Λιάπη, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Ιερωνύμου Β’,

αναφέρθηκε στο έργο της Βιβλιοθήκης και τη συνεργασία που έχει αναπτύξει τόσο με τα ιδρύματα της Ι.Α.Α. όσο και άλλους κρατικούς φορείς, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Φορέα.

Γρ. Τύπου Ι.Α.Α. / Φωτό: Βιβλιοθήκη «Ιερώνυμος Β’»

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. (Ανενεργό λόγω Covid-19).

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση (Κανένα διαθέσιμο)

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.