Εκδήλωση Αγ. Γεωργίου Νέου Ψυχικού στο Μέγαρο Μουσικής


23 Νοεμβρίου 2022

eros-ath1
eros-ath2Page1
eros-ath2Page2

Ἔρως Ἀθηνῶν

Αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Αθηνών άγιο Μιχαήλ Χωνιάτη

Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στον Μητροπολίτη Αθηνών άγιο Μιχαήλ Χωνιάτη, με τον τίτλο «Ἔρως Ἀθηνῶν».

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την ευκαιρία συμπληρώσεως οκτακοσίων ετών (1222-2022) από την κοίμηση του αγίου Μιχαήλ Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών και περιλαμβάνει εισήγηση του αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη, κείμενα και ποιήματα του αγίου που θα αποδοθούν από το Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ.

Ο π. Μιχαήλ Σταθάκης, αρχαιολόγος-θεολόγος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού θα παρουσιάσει στην εισήγησή του «Μιχαήλ Χωνιάτης, ο φιλαθήναιος πρόμαχος του Ελληνισμού» τον τρόπο με τον οποίο ο Μιχαήλ Χωνιάτης οργάνωσε μια μακροπρόθεσμης εμβέλειας άμυνα κατά των Λατίνων κατακτητών, χρησιμοποιώντας τα μοναδικά μέσα που διέθετε, δηλαδή την αποδοχή της νέας ιστορικής πραγματικότητας (Δ΄ Σταυροφορία) και τον χρωστήρα των ζωγράφων, οι οποίοι ιστόρησαν σε ανύποπτο χρόνο τους ταπεινούς ναΐσκους που σαν φρυκτωρίες ο ίδιος ο επίσκοπος εγκατέσπειρε στην Αττική γη και τα περίχωρά της. Ήθελε μόνο να προστατεύσει τους Αθηναίους από τον εκλατινισμό ή κάτι βαθύτερο είχε συλλάβει η διάνοιά του;…

Θα ακολουθήσει ανάγνωση τριών αποσπασμάτων κειμένων του Μιχαήλ Χωνιάτη, στο πρωτότυπο, στα νέα ελληνικά και στα αραβικά:

1. από τον Εἰσβατήριον λόγο, ὅτε πρῶτον ταῖς Ἀθήναις ἐπέστη

2. από το Προσφώνημα εἰς τόν κῦρ Νικηφόρον τόν Προσοῦχον ταῖς Ἀθήναις ἐπιστάντα και

3. από την Τοῦ ὑπερτίμου Νέων Πατρῶν κῦρ Εὐθυμίου τοῦ Μαλάκη ἐπιστολή πρός τόν τῶν Ἀθηνῶν κῦρ Μιχαήλ τόν Χωνιάτην, όπου περιγράφονται γλαφυρά οι αρετές του και αναγνωρίζεται ως ύψιστη πνευματική μορφή της εποχής.

Το Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ θα αποδώσει σε πρώτη εκτέλεση τρία από τα ποιήματα του Μιχαήλ Χωνιάτη, μελοποιημένα από την συνθέτρια Θεοδώρα Μαγγίνα. Θα ακουστούν:

1. Ἔρως Ἀθηνῶν, στο οποίο ο Μιχαήλ μιλά για τον έρωτά του προς την πόλη των Αθηνών

2. Μονόκερος. Το μονόκερο μυθικό αυτό ον με το λευκό σώμα αλόγου, δυνατό και ατίθασο, είναι αδύνατον να αιχμαλωτιστεί. Μόνο μία παρθένος μπορεί να το τιθασεύσει. Συμβολίζει τον Χριστό, το κέρας της σωτηρίας μας, που βρίσκεται στην αγκαλιά της Παρθένου Μαρίας. Παραπέμπει κατ’ εξοχήν στην μητέρα του Ιησού, αναπαριστώντας αλληγορικά το μυστήριο της Θείας Ενσάρκωσης και

3. Ἀνεπίγραφοι στίχοι πρός τήν Θεοτόκο, όπου απαριθμεί τι προσέφερε στον ναό της Παναγίας της Αθηναίας κατά την περίοδο της αρχιερατείας του κλείνοντας με μια προσευχή.

Ερμηνεύουν:

Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι

Κωστής Θέος, τσέλο

Θεοδώρα Μαγγίνα, πιάνο

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, φωνή

Δημήτρης Καραδήμας, απαγγελία

Παναγιώτης Παναγιώτου, απαγγελία στα αραβικά

(Μετάφραση στα αραβικά: Roni Bou Saba)

Παραγωγή: Καλλιτεχνικό Σύνολο ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ

Υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.