ΚΕΣΟ και ΠΕΟΟ παρέδωσαν γυαλιά οράσεως στις Φυλακές Κομοτηνής και στα Ιδρύματα της Ι.Μ. Ξάνθης


01 Ιουλίου 2022

keso-glasses1
keso-glasses2
keso-glasses3
keso-glasses5
keso-glasses6

Είκοσι ημέρες μετά από την προηγούμενη φιλανθρωπική τους επίσκεψη επέστρεψαν, σε Κομοτηνή και Ξάνθη το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) –Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), με σκοπό να ολοκληρώσουν τις δράσεις, που ξεκίνησαν αρχές του μήνα στους ακριτικούς νομούς της Θράκης και συγκεκριμένα στο Σωφρονιστικό  Κατάστημα της Κομοτηνής και στα Ιδρύματα της Ι. Μητρόπολης Ξάνθης.

Τότε εκεί, το  κλιμάκιο του ΚΕΣΟ και της ΠΕΟΟ εξέτασε 73 κρατούμενους στις Φυλακές, καθώς και άλλα 32 άτομα ηλικιωμένους και παιδιά ΑΜΕΑ, που φιλοξενούνται σε δυο διαφορετικά Ιδρύματα της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης. 

Όλες οι δράσεις που έγιναν κατά την πρώτη επίσκεψη, το ΚΕΣΟ και η ΠΕΟΟ έτυχαν όχι μόνο της ευλογίας, αλλά και της καθολικής αποδοχής, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης & Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, οι οποίοι όχι μόνο τις ευλόγησαν, αλλά συμμετείχαν σε αυτές.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου με συνέπεια δράσεων, λόγων και πράξεων οι δυο φορείς επέστρεψαν στους ακριτικούς νομούς της Θράκης, για την παράδοση 58 γυαλιών οράσεως στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της Κομοτηνής, κάποιοι κρατούμενοι έλαβαν διπλά γυαλιά(μακριά - κοντά) και 15 ζευγάρια συνολικά δόθηκαν στα δυο Ιδρύματα της Μητρόπολης Ξάνθης.

Η παράδοση πραγματοποιήθηκε από τη Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη, που μετέφερε τις ευχές του ανθρωπιστή Αρχιεπισκόπου και Προέδρου του ΚΕΣΟ κ.κ. Ιερωνύμου, καθώς και του Αναπληρωτή Προέδρου του Ιδρύματος Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου.                                                                    

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών,  παρέδωσαν τα  ο Ταμίας του ΔΣ της ΠΕΟΟ κ. Νίκος Γκουγκής και το μέλος του ΔΣ κ. Γιώργος Κλάδος, οι οποίοι πλαισιώνονταν από τα τοπικά μέλη της Ένωσης των νομών Ροδόπης, που ήταν οι κύριοι Κητζίδης Ιωάννης, Κασπαριάν Τάτιος με βοηθό τη θυγατέρα του και Χατζηαντωνίου Ιωάννης και από το νομό Ξάνθης συμμετείχε ο κ. Βαγγέλης Τουμπαρής. 

Στις Φυλακές Κομοτηνής

Στην Κομοτηνή, στην τελετή παράδοσης συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας, παρά το δύσκολο της ημέρας, αφού η Εκκλησία τιμούσε τη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου & Παύλου και υπήρχε ένα πολύ πιεσμένο πρόγραμμα. Ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κομοτηνής κ. Παναγιώτη Ραδόπουλο, ο Αρχιφύλακας προϊστάμενος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, καθώς και τα Τοπικά ΜΜΕ, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός και έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο θέμα. 

Όλοι, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη συνέπεια και την ταχύτητα της δράσης. Μάλιστα ο Διευθυντής των Φυλακών ανέφερε ότι το ΚΕΣΟ και η ΠΕΟΟ είναι οι πρώτοι φορείς, που πέρασαν το κατώφλι της Φυλακής μετά από δυο χρόνια περιορισμών και απαγορεύσεων λόγω πανδημίας. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας, ευχαρίστησε αρχικά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο για το ενδιαφέρον, που δείχνει για το ποίμνιο  και τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες της Μητρόπολης του, τόσο με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ, που έχει προηγηθεί, μέσω άλλων μορφών δράσεων στην Κομοτηνή, όσο και σήμερα με το ΚΕΣΟ και τις πρωτότυπες και τόσο σημαντικές δράσεις, οι οποίες αποτελούν δείγματα αλληλεγγύης και αγάπης. Ακολούθως ευχαρίστησε τη Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη, αλλά και τους εκπροσώπους της ΠΕΟΟ για την ανάληψη και υλοποίηση της ουσιαστικής δράσης μέσα στις φυλακές. Και ζήτησε οι δυο φορείς ΚΕΣΟ & Οπτικοί(ΠΕΟΟ) να ξαναεπισκεφθούν τη Μητρόπολη του με νέες προτάσεις.

Ανάλογο ήταν και το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ στα οποία μίλησαν, η Διευθύντρια του ΚΕΣΟ κα Μαίρη Πίνη και μετέφερε τις ευχές του Ανθρωπιστή Αρχιεπισκόπου προς τους πολίτες της Ροδόπης, αλλά και τους φυλακισμένους. Εκ μέρους των Οπτικών δηλώσεις έκαναν ο Ταμίας του ΔΣ της ΠΕΟΟ κ. Νίκος Γκουγκής και το μέλος του ΔΣ κ. Γιώργος Κλάδος.

Όλοι εξήγησαν ότι οι συγκεκριμένες δράσεις, στους δυο νομούς της Θράκης  αποτελούν συνέχεια μιας κοινής δραστηριότητας, που έχουν ξεκινήσει το ΚΕΣΟ και η ΠΕΟΟ πριν πέντε χρόνια, να επισκέπτονται Σωφρονιστικά Ιδρύματα, να εξετάζουν κρατούμενες και κρατούμενους και ακολούθως να τους χορηγούν Δωρεάν γυαλιά οράσεως, όπου απαιτείται. 

Την κατασκευή αυτών, αναλαμβάνει να προετοιμάσει η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών, χωρίς να αποκλείονται και ιδρύματα που υποδεικνύονται μετά από τη συνεργασία και την ευλογία των κατά τόπους Μητροπολιτών.

Παράδοση στα Ιδρύματα της Ξανθής                                                                  

Ακολούθως η μεικτή ομάδα κατευθύνθηκε στη Ξάνθη και στην υπερσύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης «Ο Άγιος Παντελεήμων» για να επιδώσει τα γυαλιά στους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους.

Τους υποδέχθηκε ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης ένας πληθωρικός σε γνώσεις και περίσσευμα αγάπης και φιλοξενίας κληρικός και ο Διευθυντής του Ιδρύματος της Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων κ. Μιχ Πουσπουρίκας. Η χαρά των ηλικιωμένων ήταν απερίγραπτη και  συγκίνησε όλους τους επισκέπτες.

Ακλούθησε η επίδοση των γυαλιών στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Παράρτημα ΑΜΕΑ Ξάνθης το κλιμάκιο υποδέχθηκε η διευθύντρια του κα  Μαρία Τέη. Τα παιδιά ΑΜΕΑ με την αγάπη τους και την αθωότητα τους, έκαναν όλους να δακρύσουν με τα εκδηλωτικά αισθήματα χαράς κατά την παράδοση των γυαλιών.

Πριν αποχωρήσουμε από την περιοχή αποδεχτήκαμε την πρόκληση σε γεύμα από το Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα που έγινε μέσω του π. Σωφρόνιου δεδομένου ότι ο Σεβασμιώτατος  λόγω και της τοποτηρητείας στη Μητρόπολη Δράμας έχει πολύ βαρύ πρόγραμμα. Στο γεύμα αξιολογήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων των δυο φορέων. Όλοι αποχώρισαν με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν στη γοητευτική Ξάνθη με νέες δράσεις και στόχους.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. (Ανενεργό λόγω Covid-19).

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση (Κανένα διαθέσιμο)

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.