Κυριακή μετά τα Φώτα στον Άγιο Βασίλειο οδού Μετσόβου Αθηνών


09 Ιανουαρίου 2023

ag-vas1
ag-vas2
ag-vas3
ag-vas4
ag-vas5

Στον ιστορικόν Ιερόν Ναόν Αγίου Βασιλείου οδού Μετσόβου Αθηνών την Κυριακήν μετά τα Φώτα, 8ην Ιανουαρίου ε.ε., Β’ Κυριακήν του Ιανουαρίου, ετελέσθη με λαμπρότητα η Σύναξις των μελών της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου (Αγίου Βασιλείου-πατρός-, Αγίας Εμμελείας, Οσίας Μακρίνης, Μεγάλου Βασιλείου, Αγίου Πέτρου Σεβαστείας, Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, Οσίου Ναυκρατίου, Οσίας Θεοσεβείας), σύμφωνα με την από 4-9-1999 απόφασι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εξετέθησαν προς προσκύνησιν μικρόν απότμημα του λειψάνου του Μεγάλου Βασιλείου, αποτεθησαυρισμένον από χρόνου εις τον  Ιερόν Ναόν, και η εικών της Συνάξεως των μελών της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου, έργον της αειμνήστου αγιογράφου και ενοριτίσσης Μαρίας Κωστοπούλου.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της σεβασμίας

Ιεράς Μονής Ασωμάτων- Πετράκη, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Παν. Αρχιμανδρίτην Ιωήλ Κωνστάνταρον,  τον Προιστάμενον του Ιερού Ναού Παν. Αρχιμανδρίτην Δωρόθεον Κιούσην, Ηγουμενοσύμβουλον της ως άνω Ι. Μονής, και τους συνεφημερίους Παν. Αρχ. π. Χριστοφόρον Δημόπουλον και Πρ. π. Σωκράτην Φατούρον.

Ο π. Ιωήλ, μετά την Ανάγνωσιν του Ευαγγελίου, ωμίλησε επικαίρως και ευσυνόπτως για το υπόδειγμα αρετής και αληθούς κατ’ οίκον Εκκλησίας, που αποτελούν τα μέλη της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου, για την ποικιλία των χαρισμάτων αλλά και την εν Χριστώ χαρά που είχαν στην ζωήν των, παρά τους διωγμούς, τις κακουχίες και τις δυσκολίες της ζωής. « Να ζούμε την μελωδία της αρετής» κατέληξε θυμίζοντας την ρήση του Μεγάλου Βασιλείου : « Εὐσέβεια ἐστίν ἡ τῶν ἀληθῶν δογμάτων ἀκρίβεια καὶ ἡ κατὰ τὸν βίον ορθότης», ευχόμενος οι Άγιοι να είναι φωτεινοί οδοδείκτες στην πορεία της νέας χρονιάς.

Ο Πανιερώτατος Άγιος Θαυμακού, προ της Απολύσεως, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα της Ενορίας, ενώ ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Δωρόθεος ευχαρίστησεν τον Μακαριώτατον Ποιμενάρχην διά την πατρικήν του αρωγήν εις το επιτελούμενον ενοριακόν ποιμαντικόν και φιλανθρωπικόν έργον και τον Πανιερώτατον διά την παρουσίαν του εις τον εορτασμόν της Αγίας Οικογενείας του Προστάτου και Εφόρου της Ενορίας, Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου και Ουρανοφάντορος , καλωσώρισεν τον νέον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ιωήλ, και ευχαρίστησεν όλες και όλους όσοι συνέβαλαν εις τας πανηγυρικάς  εκδηλώσεις του Ιερού Ναού. . Διενεμήθησαν δώρα εις τα μέλη της Χορωδίας και η ευλογηθείσα αγιοβασιλόπιττα εις τους Ιεροψάλτες, τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, τας κυρίας του ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου και το εκκλησίασμα.

Εν εκ των πέντε εν όλω νομισμάτων έλαχεν εις τον Ιερόκηρυκα π. Ιωήλ και τα έτερα τέσσαρα εις προσκυνητάς και ενορίτας του Ναού . Εψάλλησαν  επιλεγμένα παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων από την χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνσιν της  καθηγήτριας - μουσικού κ. Μαρίας Κοκολάκη, η οποία με σχετικά σχόλια, εγνώριζε τα σχετικά με την προέλευσι καθώς και τας θεολογικάς και λαογραφικάς ιδιαιτερότητας ενός εκάστου.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. (Ανενεργό λόγω Covid-19).

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση (Κανένα διαθέσιμο)

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.