Αιμοδοσία παραμονές της θεάσεως του επί του Σταυρού Αιμοδότου


29 Απριλίου 2024

ag-mar-aim2
ag-mar-aim1
ag-mar-aim4
ag-mar-aim3
ag-mar-aim5
ag-mar-aim6
ag-mar-aim7
ag-mar-aim8
ag-mar-aim9
ag-mar-aim10
ag-mar-aim11
ag-mar-aim12
ag-mar-aim13
ag-mar-aim14
ag-mar-aim16
ag-mar-aim15
ag-mar-aim17
ag-mar-aim18

Την Κυριακή των Βαΐων, όπως κάθε χρόνο, στην εκκλησιαστική κοινότητα της αγίας Μαρίνης Ηλιούπολεως, έγινε η καθιερωμένη αιμοδοσία. Προσήλθαν 53 και αιμοδότησαν 45 άτομα, ανάμεσα στους οποίους ο αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης Ιωάννης Πούλος, ο πρεσβύτερος Γεώργιος Βάρσος και 43 ακόμα επώνυμοι ενορίτες και μη.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης με τους συνεργάτες του στην ενοριακή επιτροπή αιμοδοσίας, στην οποία μετέχει και η ιατρός Μαρία Μπαρμπαρέσου, υποδέχτηκαν τους αιμοδότες και σε όλους προσέφεραν ως ευλογία από μία αναστάσιμη λαμπάδα.

Η φωτογραφία εξωφύλλου του παρόντος δελτίου τύπου είναι από τον καθεδρικό ναό της γερμανικής πόλης Άαχεν. Λήφθηκε από τον πρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού μας, αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου, αυθημερόν της αποστολής του παρόντος, την Κυριακή των Βαΐων 2024. Νωρίς το απόγευμα, μετά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ορθόδοξο ναό του αγίου Δημητρίου της πόλης Άαχεν, ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ μαζί με τον επίσκοπο Λεύκης Ευμένιο, επισκέφθηκαν το ναό, ο οποίος υπήρξε ο τόπος στέψεως των γερμανών αυτοκρατόρων. Το αποτυπωθέν βρίσκεται ανάμεσα στα ψηφιδωτά του ναού και απεικονίζει την γνωστή εικόνα του πελεκάνου, ο οποίος με το αίμα του ως αντίδοτο, αναζωογονεί τους νεοσσούς του, όταν τους έχουν δαγκώσει φίδια. Είναι χαρακτηριστική εικόνα που λαμβάνεται ως σύμβολο της αιμοδοσίας και αναφέρεται στον μεγάλο αιμοδότη Ιησού Χριστό, για τον οποίον θα ακουστεί και φέτος στα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής ο ύμνος, «’Ώσπερ πελεκάν την πλευράν Σου τετρωμένος, Λόγε, σούς θανόντας παίδας εζώωσας, επιστάξας ζωτικούς αυτοίς κρουνούς».

Ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, κατά την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα, θα εξυπηρετήσει δύο ελληνικές κοινότητες στερούμενες ναού και εφημερίου, σε πλησιόχωρες περιοχές του Άαχεν, ενώ και οι  πρωτοπρεσβύτεροι Ιωάννης Μεταξάς και Λάμπρος Ξεσφύγγης θα βρεθούν εκτός ενορίας και εφέτος για την Μεγάλη Εβδομάδα προς εξυπηρέτηση των στερουμένων μόνιμου εφημερίου κοινοτήτων, στις Στενιές της Άνδρου και στις Καμάρες Σίφνου, αντίστοιχα. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, και ο πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης θα εξυπηρετήσει λειτουργικές ανάγκες σε παραθεριστική περιοχή της Αττικής. 

Η εκτός ενορίας διακονία των εφημερίων της εκκλησιαστικής κοινότητας της αγίας Μαρίνης ξεκίνησε το 2004, κατά το οποίο διορίστηκε πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ. Έχοντας την εμπειρία αυτής της διακονίας, από τον πρώτο χρόνο της ιερωσύνης του, το 2002, όπου εξυπηρέτησε εν μέσω εμφυλίου πολέμου την Μπουζουμπούρα του Μπουρούντι, ενέπνευσε τους συλλειτουργούς του και τουλάχιστον τρείς κάθε χρόνο αναλαμβάνουν αυτήν την Πασχάλια διακονία, ενώ και όλη την περίοδο του έτους αδιάκοπα εξυπηρετούν όπου χρεία και δυνατότητα εστί.

Το Σάββατο του Λαζάρου στο ναό της αγίας Μαρίνης λειτούργησε ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ο οποίος με συλλειτουργούς τους πατέρες Ευσέβιο και Ιωάννη ευλόγησε και τα λαζαράκια, αρτίδια ανθρωπομορφικά που παραθέτουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος την ημέρα αυτή, προς ευλογία και αγιασμό των πιστών. Στο ναό προσήλθε ο σύλλογος ηπειρωτών Ηλιουπόλεως ο οποίος και έψαλε τα κάλαντα του Λαζάρου.

Την ίδια μέρα ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, εβρισκόμενος ήδη στην Γερμανία ανάμεσά στους Έλληνες αποδήμους, συμπροσευχήθηκε σε μια από της κοινότητες που θα εξυπηρετήσει, σε Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ζηδιανάκης, εφημέριος Άαχεν, συμπαραστατούμενος από τον βούλγαρο κληρικό Νικόλαο.

Στο ναό της αγίας Μαρίνης υπό την ευθύνη του νεωτέρου των εφημερίων πρεσβυτέρου Γεωργίου Βάρσου και την αρωγή του αρχιμανδρίτου Ευσεβίου Μεάντζια θα τελεστούν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας σύμφωνα με το καταρτισθέν πρόγραμμα.

Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.  

Σημείωση: Προς όσους θα λάβετε πρώτη φορά μήνυμα μας, ελπίζουμε να μην συμβαίνει, αλλά αν κάποιοι από τους παραλήπτες ενοχλείστε από τις αποστολές μας, παρακαλούμε μπείτε στον κόπο με δυο λόγια, σε ένα απαντητικό email να μας ενημερώσετε, να Σας διαγράψουμε από τους καταλόγους παραληπτών μηνυμάτων μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Νόμου 2672/98 (ΦΕΚ 290 τεύχος Α) το e-mail αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί spam διότι περιέχει τα στοιχεία του αποστολέα και δυνατότητα διαγραφής από τη λίστα παραληπτών. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τυχόν μηνύματά μας στο μέλλον, στείλτε μας μήνυμα στη διεύθυνση αποστολής .

Ακόμα ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) είναι σε ισχύ από τις 25 Μαΐου 2018 και εφεξής. Με βάσει τον Κανονισμό, κάθε άτομο έχει μεγαλύτερο έλεγχο, μεταξύ άλλων, ως προς την διάθεση και την αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων του. Εάν δεν επιθυμείτε να παραμείνει η επαφή σας στην λίστα ενημέρωσης (newsletter), λαμβάνοντας μήνυμα.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. (Ανενεργό λόγω Covid-19).

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση (Κανένα διαθέσιμο)

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.