Βρίσκεται στην οδό Ερμού, κοντά στο Θησείο. Η εκκλησία σήμερα, λόγω της νεότερης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, βρίσκεται γύρω στα 2 μ. κάτω από την επιφάνεια της ομώνυμης πλατείας «χωστή».
Ανήκει στον τύπο του απλού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες, με νάρθηκα, και τοποθετείται στο γ’ τέταρτο του 11ου αι.
Μεταγενέστερα (19ο και 20ο αι.) λόγω των ακαλαίσθητων προσθηκών είχε παραμορφωθεί, με συνέπεια από τα παλαιά του στοιχεία εξωτερικά να διασώζεται μονάχα ο τρούλος του, ο χαρακτηριστικός αθηναϊκός τρούλος. Ευτυχώς στα 1959-1960 αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή από τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας. Εξωτερικά έχει τη συνηθισμένη βυζαντινή τοιχοποιία. Στη βάση των τοίχων υπάρχουν μεγάλοι λίθινοι σταυροί, ενώ η υπόλοιπη τοιχοδομία είναι πλινθοπερίβλητη και έχει κουφικές διακοσμήσεις. Ιδιαίτερα, έχει γραφεί ότι στον αρχικό δυτικό τοίχο, που δεν υπάρχει σήμερα, πιθανόν να υπήρχε «ζωφόρος από πήλινα πλακίδια με ανάγλυφη κουφική διακόσμηση».
Στο ανατολικό μέρος έχει τρεις τριγωνικές κόγχες, από τις όποιες η μεσαία έχει ένα δίλοβο παράθυρο, ενώ οι άλλες δύο από ένα μονόλοβο. Η δυτική κύρια θύρα έχει μαρμάρινες παραστάδες και διακοσμημένο μαρμάρινο επιστύλιο, και επάνω από αυτό κομψό τυφλό τόξο. Όμοια θύρα, μικρότερη όμως, υπάρχει και στη βόρεια πλευρά. Βόρεια και νότια στον κυρίως ναό έχει δύο μονόλοβα παράθυρα, ενώ σε ψηλότερα σημεία, στο κέντρο της εκκλησίας, από ένα δίλοβο.
Στις γενόμενες εργασίες αποκατάστασης στην αρχική του μορφή και συντήρησης, απεκαλύφθησαν και πολύ εφθαρμένες τοιχογραφίες, που «δε φαίνεται να ανήκουν στην αρχική φάση του μνημείου».
Επίσης, μέσα στην Αγία Τράπεζα βρέθηκε και αργυρή θήκη με Ιερά Λείψανα άγνωστου αγίου. Εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.