Άγιος Δημήτριος


Βρίσκεται στην οδό Επιμενίδου, αριθ. 5, λίγο πιο πέρα από το μνημείο του Λυσικράτους. Παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα «Αγιος Δημήτριος το Παρακκλήσι». Η αρχική εκκλησία ήταν μικρή δίκλιτη καμαροσκεπής βασιλική, αργότερα όμως προστέθηκε μονόκλιτο παρεκκλήσιο (αφιερωμένο στον άγιο Ελευθέριο – εορτή 15 Δεκεμβρίου), με μονόρριχτη κεραμοσκεπή, στη νότια πλευρά, και έγινε μικρή επέκταση στα δυτικά.

Σήμερα, το βόρειο κλίτος της αρχικής εκκλησίας έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσιο της αγίας Άννας (εορτή 9 Δεκεμβρίου). Επίσης, στη δυτική πλευρά υψώθηκε δίλοβο κωδωνοστάσιο. Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία κτίστηκε γύρω στα 1600.

Εντοιχισμένη πλάκα, δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας, αναφέρει την ανεξακρίβωτη παράδοση πως διακόνησε κάποτε σ’ αυτή την εκκλησία ο Αθανάσιος Διάκος. Στον κήπο του Παρεκκλησίου, που βρίσκεται στα νότια, βρέθηκε μία ενεπίγραφη πλάκα του 1724 με ανάγλυφη παράσταση κουκουβάγιας (γλαύκας), με σταυρό στο κεφάλι της, και στις τέσσερις γωνίες τα γράμματα ΙΣ-ΧΣ-ΝΙ-ΚΑ και τις λέξεις ΑΨΚΛ… τη συνδρομή Μιχαήλ Φωκά, Αγγέλου Μπενιζέλου, Δημητρίου Καβαθά. Πρόκειται για επιφανείς «Αθηναίους, που μάλλον ανακαίνισαν την εκκλησία.

Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου. Είναι παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Κινητή Μονάδα Υγείας

Oμάδα εθελοντών ιατρών, η οποία πραγματοποιεί επισκέψεις στους Ιερούς Ναούς της Αρχιεπισκοπής, για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, σύμφωνα με το πρόγραμμα. (Ανενεργό λόγω Covid-19).

Αναθεώρηση Συντάγματος

Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο

Αποστολή

Βοήθησε κι εσύ ν' αλλάξει η ζωή μας

Ακίνητα Ι.Α.Α.

Ακίνητα Ιεράς Αρχιεπισκοπής προς μίσθωση ή παραχώρηση (Κανένα διαθέσιμο)

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.