Μεταμόρφωση Σωτήρως Ακροπόλεως


Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Θεωρίας και Κλεψύδρας. Ανήκει στο τύπο του άπλού τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου βυζαντινού ναού.

Η εξωτερική τοιχοδομία είναι η συνηθισμένη του πλινθοπερίβλητου συστήματος, και στους κάθετους αρμούς έχει κουφικές διακοσμήσεις. Ο τρούλος, κτισμένος με «αμελή» τοιχοδομία, χαρακτηρίζεται για την ραδινότητά του (ελαφρότητα).

Κτίσθηκε μεταξύ των ετών 1050 και 1150. Επειδή μεταγενέστερα έγινε επέκταση ανατολικά και δυτικά, αναλλοίωτο διατηρείται μονάχα το κεντρικό τμήμα της βόρειας και της νότιας πλευράς. Ακόμα, στη νότια πλευρά, υπάρχει μικρό παρεκκλήσιο, που ένα μέρος του εκτείνεται στο κοίλωμα του βράχου.

Κάτω από τα εσωτερικά ασβεστώματα, βρέθηκαν ίχνη τοιχογραφιών (όπως τμήμα της Ετοιμασίας του Θρόνου, επάνω από την κλεισμένη, πλέον, με τοίχο θύρα της βόρειας πλευράς), που τοποθετούνται στον 14ο αι. Υπάγεται στην ενορία της Χρυσοκαστριώτισσας.

Επικοινωνία

Οι Ενορίες και τα Ιδρύματα της Ι.Α.Α. μπορούν να αποστέλλουν τις Ανακοινώσεις τους στην διεύθυνση: 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Ακούστε Ζωντανά

Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κοινωνικά Δίκτυα

© Copyright - Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών - developed by S.R.C.